• 1

Dve crkve kao nemi svedoci značaja tesnaca koji i danas čuva Boku Kotorsku

Crkvice Gospa od Anđela i Gospa od Snijega nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

  • 1
Gospa od Anđela, Crna Gora Foto: Shutterstock

Da je Boka Kotorska zaista „nevjesta Jadrana“, kako ju je nazvao čuveni srpski pesnik Aleksa Šantić, može se shvatiti čim se kroči u taj deo Crne Gore.

Ima u njoj i onih mesta koja su mnogima poznata, ali ima i onih koja i dalje, kao nemi svedoci, posmatraju lepotu Boke.

Na samom vrhu tesnaca Verige, u neposrednoj blizini Lepetana, udaljena tek nekoliko kilometara od Tivta, nalazi se i omanja kamena crkva. Posvećana prazniku Gospe od Anđela, koji Katolička crkva obeležava 2. avgusta, deluje gotovo nestvarno.

Za nju obično kažu da je pomorcima znak da se „stiglo doma“, navodi „Sharemontenegro“, pa ne čudi što je prati krilatica da je svojevrsna recepcija turizma u Boki Kotorskoj. Kad putnici sa kruzera i drugih plovila ugledaju ovu omanju svetinju izgrađenu od kamena, znaju da su stigli u Boku.

Gospa od Anđela, Crna Gora Foto: Shutterstock

Verige i crkva Gospe od Anđela

Naziv tesnaca koji je svojevrsna granica između unutrašnjosti i spoljašnjosti Boke vezuje se za običaj koji je bio zastupljen u prošlosti. Naime, upravo sa mesta gde se danas nalazi crkva, u davna vremena su po potrebi razvlačeni gvozdeni lanci, odnosno verige, a kada je bilo potrebno da neprijateljski brodovi budu sprečeni da uplove u unutrašnji deo Boke Kotorske, navodi „Travelmontenegro“.

Iako ne postoje precizni podaci, smatra se da je crkvica posvećena Gospi od Anđela izgrađena pre 16. veka. Mada su na njoj uklesane dve godine, pretpostavka je da su to zapravo godine prve i druge obnove, a ne gradnje.

Gospa od Anđela, Crna Gora Foto: Shutterstock

Tesnac Verige, koliko je poznato, u drugoj polovini 16. veka postaje vrlo značajna tačka, koja je pomagala u zaštiti grada. Zato i postoji uverenje da su tada u okolini ove svetinje izgrađeni i bedemi koji su korišćeni kao puškarnice. I to najverovatnije 1585. godine, koja je i prva navedena na zidinama crkve.

Godina 1654, koja se takođe može videti uklesana, takođe je značajna za njenu istoriju. Tada su turske snage napale obližnji Perast, kojom prilikom je i crkva Gospe od Anđela stradala. Na svu sreću, nedugo zatim je i obnovljena.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Istraživači Boke Kotorske (@staze.boke)

Obnova dve zanimljive svetinje Boke Kotorske

U blizini crkvice Gospe od Anđela nalazi se i najmanja crkva u čitavoj Boki, crkva Gospe od Snijega, poznate i kao crkva Gospe od Oriza.

Mada prvi pisani tragovi o crkvici Gospa od Snijega, koja se nalazi u blizini Gospe od Anđela, datiraju iz prvih decenija 16. veka, smatra se da je izgrađena i ranije.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Nikola Spasovic (@mrphnikolaspasovic)

Uz nju se vezuje legenda, koja pominje kapetana jednog broda, koji je prevozio pirinač (oriz). Baš u blizini mesta na kome se danas nalazi najmanja crkva u Boki Kotorskoj, zadesila ih je oluja. Zato se kapetan pomolio Gospi, uz obećanje da će izgraditi crkvu njoj u čast, ukoliko se svi članovi posade i on sa njim domognu Perasta, u kome je trebalo da istovare pirinač.

I tako i bi. Nakon što ih je Gospa spasila, kapetan je održao obećanje.

Danas se obe crkve nalaze pod zaštitom, a poslednji put su obnovljene 2015. godine.

Video: Jato delfina oduševilo Zaliv? Kraj ostrva Gospe od Škrpjela primećeni razigrani morski sisari

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bokelj

    25. decembar 2022. | 16:33

    Tražimo autonomiju Boke kotorske!!! Ekonomsku i kulturnu. Dajte nam referendum!

    Podelite komentar