• 1

U pećini nadomak Ivanjice živeo je neandrtalac, glavom i bradom

Hadži-Prodanova pećina nalazi se na nadmroskoj visini od 600 metara. Čine je dva sprata, a do sada je istraženo oko 400 metara pećinskih hodnika

  • 1
Hadži Prodanova pećina

Foto: Rina

Kada se od Ivanjice krene put Guče, na oko sedam kilometara udaljenosti nalazi se pećina Šljepaja, kako je glasio njen prethodni naziv.

Kasnije je nosila naziv Rašćanska, zbog činjenice da je smeštena u blizini istoimene reke. Vremenom je, zahvaljujući vojvodi Prvog srpskog ustanka, Hadži-Prodanu, dobila današnji naziv.

Zapravo je u to doba Hadži-Prodan koristio pećinu u blizini Rašćanske reke za takozvane zbegove. Na tom mestu su se srpski ustanici krili od turske vojske.

Hadži-Prodanova pećina nalazi se na nadmroskoj visini od 600 metara. Čine je dva sprata, a do sada je istraženo oko 400 metara pećinskih hodnika.

Značaj istraživanja Hadži-Prodanove pećine

Prvi put je početkom ovoga veka sprovedeno ozbiljnije istraživanje ove pećine. U saradnji Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta i Narodnog muzeja u Beogradu, uz učešće stručnjaka sa Geološkog fakulteta u Beogradu, kao i Istorijskog instituta iz Beograda i studenata arheologije Beogradskog univerziteta, izvršena su zaštitna arheološka iskopavanja u Hadži-Prodanovoj pećini, navodeno je na sajtu Turističke organizacije opštine Ivanjica.

Hadži Prodanova pećina, Raščići kod Ivanjice

Foto: RINA

Tom prilikom su stručnjaci došli do vrlo zanimljivih i značajnih otkrića.

Najpre su pronađeni fragmenti keramike, za koje je utvrđeno da pripadaju periodu starijeg gvozdenog doba. Međutim, to nije sve...

Hadži Prodanova pećina

Foto: Rina

Otkriveni su i artefakti, za koje je utvrđeno da su nastali u periodu između 20. i 10. milenijuma pre nove ere. Još su otkriveni i predmeti koji su datirani u period srednjeg paleolita, kao i kosti životinja koje su na tom području živele u periodu pleistocena.

Ostaci kulture neandrtalca u Hadži-Prodanovoj pećini

Koliko je zanimljiva u arheološkom, ali i istorijskom smislu Hadži-Prodanova pećina, dokaz su i nalazi koji su otkriveni tokom kasnijih istraživanja.

Leta 2004. godine otkriveno je „šezdesetak predmeta starih od 40 do 45 hiljada godina pre naše ere“, ističe TO opštine Ivanjica, uz napomenu da su u pitanju materijalni ostaci koji svedoče o životu neandrtalca na tom području.

Hadži-Prodanova pećina

Foto: Milena Đorđević

Zanimljivo je da su u pitanju predmeti izrađeni od kvarca, što se smatra retkošću na evropskom tlu. Uz to, istraživači su otkrili i alatku izrađenu od gorskog kristala.

Smatra se da je u današnjoj Hadži-Prodanovoj pećini nekada davno živeo neandrtalac, ali i pećinski medved. U prilog tome se navode otkrivene kosti i lobanja te životinje.

Izgled Hadži-Prodanove pećine

Posle prolaska kroz oko tri metara širok ulaz, posetioci mogu videti i prostrane kanale, i to kako glavni, tako i dva sporedna, u kojima se nalaze bigreni saliv, kao i plitki omanji bazeni. Bogat pećinski nakit u vidu stalaktita i stalagmita uočljiv je u centralnom delu dvorane donjeg sprata, kao i na gornjem spratu, čiji se početak nalazi odmah iz dvorane kanala koji se smatra glavnim na donjem spratu.

Kako navodi TO opštine Ivanjica, prilikom istraživanja, u kome je učestvovala grupa studenata Biloškog fakulteta iz Beograda, predvođenih profesorom doktorom Božidarom Ćurčićem, otkrivene su i retke ili širom sveta nepoznate vrste pećinskih insekata. Tom prilikom je otkriveno čak 25 vrsta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Cava

    27. decembar 2022. | 18:51

    Koliko bi tu stalo,Rusa,lepa lova!

    Podelite komentar