• 0

Najveće slano jezero na svetu dostiže dubinu od čak 457 metara i nalazi se u Turskoj

Jezero Van zauzima površinu od 3.713 kvadratnih kilometara. Na najširoj tački je njegov prečnik čak 119 kilometara, a čak 457 metara iznosi najveća dubina ovog jezera

  • 0
Jezero Van, Turska Foto: Shutterstock

Nadomak granice sa Iranom, na uzvišenju i istočnoj Anadoliji nalazi se planina Nemrud, koja je vulkanskog porekla.

U blizini današnjeg grada Van je davne 1440. godine došlo do erupcije ove planine i stvaranja kratera, koji je i zaslužan za to što se danas Turska može pohvaliti i najvećim slanim jezerom na celom svetu, ističe „Allaboutturkey“.

U zemlji je to površinski najveće jezero, dok je istovremeno na drugom mestu po veličini na Bliskom Istoku. Jezero Van zauzima površinu od 3.713 kvadratnih kilometara. Na najširoj tački je njegov prečnik čak 119 kilometara, a čak 457 metara iznosi najveća dubina ovog jezera.

Jezero Van, Turska Foto: Shutterstock

Promena nivoa vode 

Budući da se radi o jezeru koje karakteriše visok salinitet, to se voda ne koristi ni za piće, a ni za navodnjavanje.

Što se živog sveta tiče, pouzdano se zna da samo jedna vrsta ribe, nalik deveriki u njemu obitava. Iako je u pitanju slatkovodna riba, čini se da se vremenom prilagodila uslovima života u drugačijem okruženju.

Jezero Van, Turska Foto: Shutterstock

Oko 50 centimetara godišnje u proseku varira nivo vode, budući da se vodom snabdeva iz omanjih reka, te otapanjem leda i od padavina. Zato i beleži niži nivo u toku zime, dok po dolasku proleća i usled otapanja snega, ima nešto viši nivo.

U jezeru koje ima oblik nalik trougla, nalaze se i četiri omanja ostrva. Među njima je najpoznatije ostrvo Akdamar.

Jezero Van, Turska Foto: Shutterstock

Ostrvo sa jermenskom crkvom

Iako je i obližnji grad Van vrlo interesantan, mnogi turisti koji posećuju ovaj deo Turske to zapravo čine zbog ostrva Akdamar.

Ne samo da je u pitanju površinski najveće ostrvo u jezeru Van, već se na njemu nalazi i stara jermenska crkva, nazvana Katedrala Svetog krsta, navodi „Beyondwildplaces“.

Jezero Van, Turska Foto: Shutterstock

Vožnja brodom iz Vana do ovog ostrva traje oko 40 minuta.

Ulaznica u crkvu se naplaćuje, a osim ove jermenske Svetinje, na ostrvu se nalaze i vidikovac i kafić. U crkvi se mogu videti i izbledele freske, koje se „smatraju nekim od najboljih jermenskih umetničkih dela očuvanih do danas“, navedeno je na pomenutom sajtu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja