• 1

Ako želite da uživate u božićnoj čaroliji, posetite francusku regiju Alzas i ovaj grad

Visoko iznad ravnice Alzasa nalazi se i velelepna katedrala, remek-delo gotičke arhitekture. Sa tornjem visokim 142 metra, predstavlja jednu od glavnih znamenitosti Strazbura

  • 1
Strazbur, Francuska Foto: Pixabay/pierre9x6

Nekrunisana prestonica proslave Božića u Francuskoj je grad koji je sedište evropskih institucija. Božićni market u Strazburu traje duže od mesec dana, a grad u tom periodu poseti gotovo dva miliona ljudi, ističe „Visitstrasbourg“.

U okrugu Grande Ile, na više od deset lokacija, posetiocima se nudi mogućnost uživanja u čarima prestojećeg praznika.

Izuzev Strazbura, mnoga mesta i sela u regiji Alzas čine iskustvo proslave Božića jedinstvenim.

„Mala Francuska“ u Strazburu

Jedan od najživopisnijih delova grada nosi naziv „Mala Francuska“. Nastao je tokom 16. i 17. veka, a zbog reke Il, koja kroz njega protiče, posebno je atraktivan.

U ovom kvartu Strazbura nekada su živeli ribari, mlinari i proizvošači kože. Kosi krovovi na kućama u „Maloj Francuskoj“, korišćeni su u to doba upravo za sušenje kože, a posebno su interesantne ulice ovog dela grada, budući da su u ravni da rekom.

Katedrala u Strazburu

Visoko iznad ravnice Alzasa nalazi se i velelepna katedrala, remek-delo gotičke arhitekture. Sa tornjem visokim 142 metra, predstavlja jednu od glavnih znamenitosti Strazbura.

Materijal za gradnju dopremljen je sa planine Vogezi, a gradnja ovog zdanja trajala je bezmalo tri veka. Budući da je u pitanju crveni peščar, to se boja katedrale u toku dana može menjati, zbog karakteristika samog materijala, a u zavisnosti od toga koje boje je nebo u tom trenutku, navodi „Visit.alsace“.

Stub anđela, na kome je predstavljena scena Strašnog suda i veličanstveni vitraži izrađeni tokom 13. i 14. veka, posebno privlače pažnju posetilaca. Ovde se nalaze i velike orgulje, kao i bogato ukrašena propovedaonica.

Asronomski sat katedrale u Strazburu, izgrađen 1574. godine, i dalje privlači pažnju posetilaca. Što zbog svoje sofisticiranosti, što zbog neverovatne tehnologije koja je u to doba korišćena. Svakoga dana u 11.35 časova po lokalnom vremenu posetioci kupuju ulaznice, kako bi videli figure svih apostola koje pozdravljaju Isusa, ali i kako četiri doba Života prolaze pored Smrti, ističe „Visitstrasbourg“.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bana

    28. decembar 2022. | 07:23

    Miluz je jos lepsi od Strazbura

    Podelite komentar