• 0

Dvorac kraljice Marije od Edinburga proslavio je grof Drakula: U kakvoj je on vezi sa srpskom dinastijom

Iz zamka Bran, koji se nalazi na oko 30 kilometara udaljenosti od rumunskog grada Brašova, pruža se fascinantan pogled na istoimeno selo u blizini. Osim priče o mitskom Drakuli, Bran oduševljava posetioce i svojom arhitekturom

  • 0
Transilvanija, Grof Drakula zamak dvorac

Foto: Pixabay

Kako je zamak u Transilvaniji jedan od rumunskih dvoraca koji najviše liči onome koga je u svom delu posvećenom grofu Drakuli opisao Brem Stoker, to je on poznat i kao Drakulin dvorac. Ipak, istorija je potpuno drugačija i pokazuje da Vlad Cepeš ili Vlad Nabijač, kako se slobodno prevodi njegov nadimak, zapravo uopšte nije ni u kakvoj vezi sa likom grofa Drakule.

Ali idemo redom...

Bram Stoker nikada nije posetio Rumuniju, navedeno je na zvaničnom sajtu dvorca Bran, poznatog i kao Drakulin dvorac. A kako je Vlad Cepeš bio poznat i pod nadimkom Vlad Drakul, jasno je kako je došlo do ove zabune. Ipak, bilo kako bilo, ovaj dvorac je danas jedna od poznatijih atrakcija u susednoj Rumuniji.

Misterija i tradicija

Iz zamka Bran, koji se nalazi na oko 30 kilometara udaljenosti od rumunskog grada Brašova, pruža se fascinantan pogled na istoimeno selo koje se nalazi u blizini. Osim priče o mitskom Drakuli, Bran oduševljava posetioce i svojom arhitekturom.

Prvo pominjanje ovog zamka zabeleženo je u dokumentu od 19. novembra 137.7 godine, ističe „Brancastletours“.

Bran dvorac drakula

Foto: Pixabay

Kako se nalazio na strateški važnoj poziciji, a u njegovoj blizini je i planinski put koji je razdvajao teritoriju Vlaške i Transilvanije, krajem 14. veka koriščen je kao carinarnica za Transilvaniju i nalazio se na teritoriji tadašnje Ugarske.

Transilvanija, Grof Drakula zamak dvorac

Foto: Pixabay

Zanimljiv je podatak da je zamak Bran poklonjen kraljici Mariji od Edinburga, kao zahvalnost za sve što je učinila za zemlju. Zapravo je u pitanju majka kraljice Marije Karađorđević, supruge kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i majke srpskog kralja Petra Drugog, navodi „Wikipedia“.

Zamak je u njene ruke prešao 1920. godine, kada postaje letnja kraljevska rezidencija.

Transilvanija, Grof Drakula zamak dvorac

Foto: Pixabay

Vlad Cepeš i dvorac Bran

Upravo zahvaljujući filmskom junaku, koga su mnogi poistovetili sa Vladom Cepešom, dvorac Bran važi za jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija u Rumuniji. Ipak, njegova istorija pokazuje da on zapravo i nije u nekoj naročitoj vezi sa ovim vladarom.

Zvanično je za javnost otvoren 2009. godine i danas funkcioniše kao muzej. Kako ističe „Brancastletours“ , to je bio prvi privatni muzej u celoj zemlji, budući da su ga otvorili vlasnici dvorca, koji su neposredno pre toga potvrđeni i papirološki.

Transilvanija, Grof Drakula zamak dvorac

Foto: Pixabay

Turistima je posebno atraktivan tajni prolaz, koji je zapravo slučajno otkriven. Naime, kada je pomenuta kraljica Marija obnavljala ovaj zamak, želela je i da kamin bude premešten na drugo mesto u dvorcu. I baš tada je otkriven tajni prolaz, koji je najverovatnije u prošlosti ovog zdanja bio korišćen za slučaj hitnog bekstva i koji je zapravo povezivao prvi sprat dvorca sa trećim.

Interesantan je podataki da je u zamku Bran tokom Drugog svetskog rata funkcionisala bolnica, zaslugom princeze Ileane od Rumunije, koja je dvorac nasledila od majke, kraljice Marije od Edinburga.

Transilvanija, Grof Drakula zamak dvorac

Foto: Pixabay

Jedina veza između Vlada Cepeša i dvorca Bran vezana je za njegovo dvomesečno zatočeništvo u ovom zdanju. Pojedini istoričari zapravo smatra da je vojska Mateja Korvina iskoristila zamak da u njemu zatoči Vlada 1462. godine.

No, sve to i dalje ne sprečava mnoge turiste da uživaju u ovom velelepnom zdanju i misteriji koja ga prati.

Zamak Bran je otvoren za posetu cele godine, a cena ulaznice je 45 leja, odnosno devet evra za odrasle, podaci su sa zvaničnog sajta ovog zdanja. Seniori plaćaju ulaznicu 35 leja, odnosno sedam evra, dok je cena ulaznice za decu 10 leja ili dva evra. Dodatno se naplaćuje poseta tunelu, i to četiri evra, odnosno 20 leja i srednjovekovnim spravama za mučenje 10 leja ili dva evra.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja