• 0

Neolitski park u okolini Užica pun pogodak: Prve sezone posetilo ga više od 2.000 ljudi

Nakon četiri godine rada otvoren je jedinstveni arheološki park, takozvano neolitsko naselje koje pruža specifično putovanje kroz vreme

  • 0
Neolitski park, Užice Foto: RINA

Užice, grad na Đetinji, ove godine dobio je novu turističku atrakciju koja je Užičane, ali i brojne posetioce vratila u kameno doba.

U Staparskoj banji, pet kilometara udaljenoj od grada nakon četiri godine rada na realizaciji otvoren je jedinstveni arheološki park, takozvano neolitsko naselje koje pruža specifično putovanje kroz vreme.

- Ove letnje sezone Stapark je zvanično otvoren za posetioce, a ovaj lokalitet je već obišlo 2.500 ljudi. Nastavak rada se planira na proleće, nadamo se da će neolitsko naselje postati nezaobilazna tačka za turiste. Bogata je ponuda za mališane, a tu su i malo zahtevnije aktivnosti upriličene za malo starije i veštije - rekla je direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić.

Neolitski park, Užice Foto: RINA

U okviru ovog specifičnog parka nalaze se četiri nadzemna objekta i jedne poluzemunice opremljene u skladu sa uslovima života i rada čoveka u periodu neolita. Postavke posvećene obradi neolitske keramike, izradi oruđa i oružja, pripremi hrane i privređivanju neolitskog čoveka su deo stalne postavke koje krase neolitski park.

Posetioci ovde mogu da vide tradicionalne kuće-pletare i zemunice u kojima će se održavati izložbe. U sklopu neolitskog naselja naći će se i radionice, pa će turisti moći da se upoznaju sa načinom na koji su se obrađivali kamen, kosti, glina, koža, ali i kako su to drevni stanovnici zemlje spremali hranu i vršili proces isoljavanja.

Neolitski park, Užice Foto: RINA

- Kad smo počinjali da gradimo, najvažnija ideja je bila da iskoračimo iz stereotipa i mislim da smo lestvicu podigli tako visoko da svi koji budu gradili neke buduće arheološke parkove neće moći ispod ovoga. Ovaj park ima ogroman potencijal, ne samo turistički već i kulturni i naučni tako da ovde već vidim mesto gde će se dolaziti naučnici iz Srbije ali i Evrope i sveta. Ovo mesto treba da bude ponos i gradu Užicu i Srbiji i regionu - rekao je Dragan Janković, arheolog i kustos Muzeja grada Beograda.

Inače, ovo je jedna od turističkih atrakcija grada na Đetinji koji svake godine nudi bogatu ponudu za svoje posetioce iz svih krajeva Srbije.

(Ona.rs/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja