• 2

Bila jednom jedna Feja i jedna kobila - obe su zaslužne za naziv planine blizu Vranja

Devojka po imenu Feja živela je u davna vremena na ovom području. Kao i u gotovo svakoj sličnoj legendi, bila je najlepša u selu. Jednog dana je poželela da uživa u lepoti okoline, pa je uzjahala konja. Tako je barem ona mislila...

  • 2
Foto: Ivan Strahinić

U blizini Vranja, na jugu naše zemlje, nalazi se planina o čijem neobičnom nazivu je i danas sačuvana lokalna legenda.

Najviši vrh nosi naziv kao i planina - Besna Kobila i nalazi se na 1.922 metara nadmorske visine.

Treba biti posebno obazriv prilikom izbora termina za posetu ovoj planini. Kako navodi „Klubputnika.org“,  i po devet meseci u toku godine na Besnoj Kobili zna da se zadrži snežni pokrivač. Zato je najbolje u pohode planini neobičnog naziva otići tokom letnjih meseci.

Besna Kobila Foto: Mateja Beljan

Otkud Besna Kobila?

Ne samo da lokalna legenda daje objašnjenje za nastanak ovog neobičnog naziva, već se u njoj pominje i nastanak naziva sela Kriva Feja, koje se u blizini planine nalazi.

Devojka po imenu Feja živela je u davna vremena na ovom području. Kao i u gotovo svakoj sličnoj legendi, bila je najlepša u selu. Jednog dana je poželela da uživa u lepoti okoline, pa je uzjahala konja. Tako je barem ona mislila...

Greškom je, zapravo, uzjahala kobilu, koja očigledno tom idejom baš i nije bila naročito oduševljena. U jednom trenutku, baš na području današnjeg sela Kriva Feja, kobila je devojku zbacila sa sebe.

Iako nije poginula, priliom pada Feja je povredila nogu. Toliko da je ćopala, da su je meštani zvali kriva Feja. Otuda i naziv sela.

Budući da su naši preci, koji su živeli u to doba, očigledno smatrali da je kobila bila besna, pa tako nadenuše i naziv ovoj planini, navodi pomenuti sajt.

Pogled zlata vredan

Na vrhu Besne kobile nalazi se televizijska antena, odnosno toranj, do koga postoji i put za automobile. Dužina puta od planinarskog doma na Besnoj kobili je oko pet kilometara. Isto toliko otprilike je od sela Kriva Feja udaljen planinarski dom, koji se nalazi na oko 1.480 metara nadmorske visine.

Sama planina bogata je zelenilom i to listopadnim drvećem u nižim i zimzelenim u višim predelima, ali i pašnjacima i drugim biljkama, karakterističnim za planinska područja.

Ipak, ono što mnogi koji su se uspeli na vrh Besne Kobile izdvajaju jeste pogled koji se odatle pruža prema okolini. Mada se u pogledu na okolinu može uživati i tokom pešačenja do vrha.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Лав

    5. januar 2023. | 13:11

    Када се име Феја преведе у бројеве азбуке добија се: 25 7 11 1 25. 7. (111) у години слави се икона Богородице Тројеручице. Занимљиво!?

    Podelite komentar

  • Snezana Pesic

    6. januar 2023. | 10:19

    Tu sam rodjena,isla u skolu,odrasla i provela najlepse detinjstvo,zivelo se skromno,bilo je previse postovanja,nasi roditelji su bili sa komsijama kao jedna kuca,ziveli smo u zdravoj sredini,vazduh,voda,Bozja lepota.Selo moje najmilije.

    Podelite komentar