• 3

Nekada grad poznat po vinogradima, danas je nekrunisana kulturna prestonica Nemačke

Iako je ovaj nemački grad dobro poznat ljubiteljima automobila, jer se u njemu nalaze dva muzeja prestižnih fabrika automobila, Štutgart se može pohvaliti i mnogim drugim znamenitostima

  • 3
Štutgart, Nemačka Foto: Pixabay/nikiko

Mnoge stepenice, njih čak oko 400, koje okružuju glavni grad nemačke pokrajine Baden-Virtemberg potiču iz vremena kada Štutgart uopšte nije izgledao kao danas.

Nekada je grad nastao u okolini reke Nekar bio prepoznatljiv po brojnim vinogradima koji su ga okruživali. Upravo od tada i potiču stepenice, koje se i danas mogu videti. Procenjuje se da imaju dužinu od oko 20 kilometara, kada se sve saberu, navodi „Wikipedia“.

Iako je ovaj nemački grad dobro poznat ljubiteljima automobila, jer se u njemu nalaze dva muzeja prestižnih fabrika automobila, Štutgart se može pohvaliti i mnogim drugim znamenitostima.

Atraktivni vidikovci, obilje zelenila poznatog vinskog regiona i brojne kulturne institucije, uz odličnu gastronomsku ponudu, čine Štutgart pravim izborom za posetu.

Grad bogat zelenilom

Prostrani parkovi jedna su od osobenosti Štutgarta, pa se neretko karakteriše kao zeleni grad. Ali ne samo zbog toga...

U ovom gradu mogu se pronaći i brojne manje radnje koje su orjentisane na održivi razvoj, ističe zvaničan sajt Grada Štutgarta. I to opet nije sve, jer u gradu postoje i lepo uređene panoramske staze, a vožnja bicikala je čest izbor stanovnika.

Štutgart, Nemačka Foto: Pixabay/nikiko

Nemačka kulturna prestonica

Ljubitelji umetnosti i kulture u Štutgartu će posebno uživati, budući da je u pitanju grad koji se smatra svojevrsnom kulturnom prestonicom zemlje.

Brojni su muzeji u ovom nemačkom gradu. Muzej moderne umetnosti, Nacionalna galerija i Državni muzej Virtemberg, tek su neki od njih.

Najveći trodisciplinarni teatar na području Evrope nalazi se upravo u Štutgartu. U pitanju je Državni teatar Štutgart (nem. Die Staatsheater Stuttgart). U njemu se izvode opera, drama i baletske predstave, a kao navodi zvanični sajt Grada Štutgarta, u pitanju je institucija koja je ovenčana sa nekoliko prestižnih nagrada.

Posebno je interesantna poseta zamkovima Štutgarta. A među njima je rezidencijalna palata Ludvisburga, poznata kao nemački Versaj. Ovo barokno zdanje izgrađeno je 1733. godine.

U to vreme, dvorski kompleks činilo je 18 građevina, sa 452 sobe. Park dvorca zauzimao je površinu od 32 hektara. Kasnije je zdanje dograđivano, što se i smatra razlogom za epitet koji nosi. Danas se u njemu organizuju baštenske predstave poznate pod nazivom „Cvetajući barok“, a sam zamak je i domaćin festivala.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Cvet

    4. januar 2023. | 21:08

    Sve je to nekad bilo, no nažalost danas zatrpan u smecu i otpadu koji kvari prirodne lepote !

    Podelite komentar