• 1

Jedinstveni prirodni fenomen u Bugarskoj i dalje ostaje neobjašnjen

U pisanim dokumentima ovaj prirodni fenomen se prvi put pominje u prvoj polovini 19. veka, a pod zaštitom je od 1938. godine

  • 1
Pobiti kamani, Bugarska Foto: Shutterstock

Na desetine teorija prate prirodni fenomen koji se može videti u blizini grada Varna u Bugarskoj.

Iako nije dokazana nijedna zvanično, trenutno je najnovija teorija o curenju gasa metana u blizini, koji dovodi do formiranja formacija poznatih kao Pobiti kamani, navodi UNESCO.

Nigde u svetu ne postoji nešto slično, osim u dalekoj Australiji. Mada, na lokalitetu „Shark“, koji je deo Liste svetske baštine UNESCO, utvrđeno je da je posebna vrsta bakterija zaslužna za nastanak tih neobičnih formacija na australijskom tlu.

Kamena šuma ili Dikilitash, kako se još ovaj lokalitet naziva, zauzima površinu od oko sedam kvadratnih kilometara. Od Varne je udaljen oko 20 kilometara, dok ga tek nekoliko kilometara deli od grada Beloslava.

Značajno prirodno obeležje

Prvi put se u dokumentima ovaj neobični i po mnogo čemu jedinstveni prirodni fenomen pominje 1829. godine, navodi „Bulgariatravel“.

Pobiti kamani, Bugarska Foto: Shutterstock

Tek 2002. godine su "pobiti kamani", što se slobodno prevodi kao kamenje pobodeno u zemlju, okarakterisani i zvanično kao prirodno obeležje.

Postoje indicije da je još u antičko doba na tom području postojao sakralni objekat, ističe pomenuti sajt, a mnogima ove skulpture liče i na ljude i na mitska bića ili životinje.

Pobiti kamani, Bugarska Foto: Shutterstock

Grupacija poznata kao Dikilitash je jedna od najzanimljivijih. Više od tri stotine stubova su raspoređeni na prostoru dimenzija 850x120 metara. Neki od njih i dalje stoje uspravno, dok ima i onih koji su prelomljeni na dva ili tri dela, što čini ovaj lokalitet još interesantnijim.

Zaleđena fontana u kamenu

Postoje i druge grupacije koje se posebno ističu. Jedna od njih poznata je i kao Strašimirovska grupa, budući da se nalazi u blizini sela Strašimirovo.

Razlog zbog kojih se izdvajaju u vezi je sa izgledom stubova ove grupacije. Naime, za razliku od većine ostalih, imaju kružne dodatke na osnovi, koji posetiocima deluju kao da su prilepljeni.

Pobiti kamani, Bugarska Foto: Shutterstock

Kamena konstrukcija koja mnogim poseticima liči na zaleđenu fontanu, ali i jedna koja podseća na lava, deo su grupacija Slančevo i Banovo, smeštene u blizini istoimenih sela.

Područje na kome se nalaze Pobiti kamani deo je ekološke mreže „Natura 2000“. Budući da je pod zaštitom od 1938. godine, smatra se jednim od prvih zaštićenih područja u celoj zemlji.

Cena ulaznice za odrasle iznosi pet bugarskih leva, što je oko 300 dinara, dok je za decu do šest godina ulaz na lokalitet besplatan, navodi „Visit.varna“. Učenici i penzioneri ulaznicu plaćaju tri leva, odnosno oko 180 dinara.

Lokalitet nije otvoren ponedeljkom i utorkom, a u zavisnosti od perioda godine, razlikuje se i radno vreme.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Molojko

    6. januar 2023. | 23:40

    Treba to pod hitno sve zapalt zamislite ta bakterija da skoči na ljude koja bi to pandemija bila. Nadam se da imaju spremne vakcine zanas koji volimo da se bodemo.

    Podelite komentar