• 0

Moja Jela: Gulaš od mangulice spremljen u Zasavici, malom parčetu raja na severu Srbije

Uživanje u prirodi i avanturističko iskustvo moraju se završiti dobrom tradicionalnom hranom

  • 0
Moja Jela Zasavica Jelena Knežević Foto: Filip Plavčić

Sever Srbije krasi Specijalni rezervat prirode po imenu Zasavica, koji je u sva četiri godišnja doba mesto kome se da diviti. Još pre nove ere blagodeti močvare su korišćene, a ovo područje je svoje pogodnosti za rast i razvoj nudilo mnogim biljnim i životinjskim vrstama od kojih su neke i zaštićene. Baš zbog svega toga ekipa serijala "Moja Jela" izabrala je ovo malo parče raja za pravljenje kadrova koji verodostojno prikazuju lepotu njenih pašnjaka.

Zasavica je jedino mesto u Srbiji koje može da se pohvali sa čak 192 jedinstvene vrste flore i faune, a neke su jedinstvene i u celom svetu. Oni koji su tu da istražuju i interesuju se za životinje, primarno dolaze zbog porodica dabrova koje su ovde nastanjene i razvijene.

Međutim, ne morate biti vrsni poznavalac flore i faune da biste uživali u pogledu na široka polja na kojima se hrane i žive magarci, konji, krave, koze, mangulice... Samo vam je potrebno da opustite sva čula i prepustite se uživanju u pogledu, hrani i etno ambijentima. Odmor, relaksacija, rekreacija i uživanje u domaćoj hrani su ono zbog čega mnogi dolaze.

Kuvarica Jelena Knežević je najpre uživala u panoramskoj vožnji jezerom, pa je pripremila sve neophodno za omiljenu deliciju iz kotlića. U komplet narodnoj nošnji spremila je drva za ogrev i krenula da polako priprema sastojke dok se vatra nije rasplamsala.

Za pripremu gulaša od mangulice neophodan je najpre crni luk, koji se na masti od mangulice dinstao u kotliću. Odmah mu je dodala i paradajz-pelat, pa nakon toga na kockice iseckano meso od mangulice.

Kako izgleda ceo proces pripreme, progledajte u videu u nastavku: 

U tučku i avanu sjedinjuje so i biber i za pikantnost jela dodaje i čili u prahu. Nakon što se meso upržilo, dodaje se voda kako bi jelo lagano krčkalo. Za to vreme, od belog luka, sitno iseckane slanine i peršuna pravi lopticu koju dodaje mesu za još bogatiju aromu.

Ovako dobro ukrčkalo meso sa interesantnim dodacima i pripremljeno na najpogodniji način - u kotliću, može samo da se topi u ustima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja