• 1

Vrh Evrope je u Švajcarskoj: Selo Juf najviše je stalno naselje Starog kontinenta

Da bi neko živeo u ovom selu, smeštenom na oko 2.100 metara nadmorske visine, mora da voli zimu

  • 1
Selo Juf, Švajcarski Alpi Foto: Shutterstock

Prava suprotnost užurbanom načinu života, na koji su u velikoj meri mnogi navikli u gradovima, je švajcarsko selo Juf, u opštini Avers. Najviše stalno naseljeno područje na Starom kontinentu nalazi se u Švajcarskim Aplima, u okviru švajcarskog kantona Graubinden.

Da bi neko živeo u ovom selu, smeštenom na oko 2.100 metara nadmorske visine, mora da voli zimu. Ali zaista da je voli, jer zime u Jufu ponekad mogu da traju i po šest meseci, navodi „Graubuenden“.

Krajem 13. veka ovde su se doselili prvi stanovnici, a kako navodi „Wikipedia“, poslednji podaci iz 2016. godine pokazuju da je 30-oro ljudi živelo u ovom selu. Najmanje ih je bilo 90-ih godina prošloga veka, za deset manje, da bi se već 2001. godine taj broj povećao na 30 i tako ostao i do pre koju godinu.

Selo Juf, Švajcarski Alpi Foto: Shutterstock

Bez zabave, molim

U Aversu ne samo da nema diskoteka i klubova, nego nema ni bioskopa, a ni policije i lekara. Ali ipak, meštanima sela Juf ništa ne nedostaje.

Pitaće se mnogi kako je to moguće? Odgovor je jednostavan, oni žive u skladu sa prirodom i nisu im potrebne novotarije modernog sveta.

Bave se poljoprivredom i turizmom, što su dve najzastupljenije privredne grane. Turista ima tokom cele godine. Zimi dolaze uglavnom zbog skijaškog trčanja i drugih aktivnosti na snegu, a leti i u proleće da bi uživali u šetnji po predelima gotovo netaknute prirode, koji okružuju selo.

Selo Juf, Švajcarski Alpi Foto: Shutterstock

Staza mrmota

Jedna od atrakcija ovog dela zemlje jeste i Staza mrmota (engl. Marmot trail), koja se nalazi u Aversu.

Duga oko tri kilometra, omanja zemljana staza privlači ljubitelje mrmota, čije se prirodno stanište nalazi u blizini.

Otvorena je u periodu od juna do oktobra, navodi „Myswitzerland“, a potrebno je između dva i četiri časa da bi se prešla čitava staza.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dr

    7. januar 2023. | 12:17

    Pišite i o mestima sa najvećom nadmorskom visinom u svetu.Mislim da su u Andima i Himalajima(Peru,Bolivija,Indija...)Trebalo bi da su na 6000m??

    Podelite komentar