• 0

U blizini najveće klisure u Grčkoj nalazi se jedno od najlepših planinskih sela

Deo je Nacionalnog parka Vikos-Aoos i pripada teritoriji opštine Zagori. Smešteno je na 900 metara nadmorske visine, podno planine Timfe

  • 0
Selo Papigo, Grčka

Foto: Shutterstock

U Grčku se odlazi zbog mora, rekli bi mnogi naši turisti. Ali ono što manji broj njih zna, jeste da ova, nama prijateljska zemlja, krije i neka od najlepših planinskih sela.

Na padinama nadomak fascinantne klisure Vikos leži selo Papigo (gr. Πάπιγκο), koje čine praktično dva dela. Jedan je Malo Papigo, a drugi Veliko Papigo.

Deo je Nacionalnog parka Vikos-Aoos i pripada teritoriji opštine Zagori. Smešteno je na 900 metara nadmorske visine, podno planine Timfe.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda iz 1997. godine, klisura Vikos, u čijoj blizini se ovo pitoreskno selo nalazi, okarakterisana je kao klisura sa najvećom razlikom između dubine i širine, ističe „Greekreporter“. Ujedno važi i za najveću klisuru u Grčkoj.

Selo Papigo, Grčka

Foto: Shutterstock

Jedinstvena arhitektura

Iako na području opštine Zagori postoje i druga planinska sela, ovo važi za najlepše među njima. Posebno Mikro Papigo, odnosno Malo Papigo.

Najbliži grad je Janjina. Glavni grad regije Epir udaljen je oko 60 kilometara.

Manastir posvećenoj Svetoj Petki nalazi se na samom ulasku u Veliko Papigo. Karakteriše ga vizantijski stil gradnje i smatra se da je podignut tokom 18. veka. Tradicionalna lokalna arhitektura uočljiva je na svakom koraku, što daje posebnu draž ovom planinskom selu. Kaldrmisane ulice, kamene kuće, stare vizantijske crkve...

Selo Papigo, Grčka

Foto: Shutterstock

Zgrada osnovne škole, nastale još krajem 19. veka, u kojoj danas funkcioniše bogata biblioteka, smeštena je u blizini seoske crkve, posvećene Svetom Vasiliju.

Uprkos ubrzanom razvoju turizma, oba sela uspela su da očuvaju svoju autentičnost.

Jedno od najlepših grčkih sela

Mnoštvo je razloga zbog kojih se Mikro Papigo smatra jednim od najlepših sela u zemlji. Ako ne i najlepšim.

Stare crkve i građevine od kamena, kaldrmisane, uske ulice i gotovo netaknuta priroda koja ga okružuje, čine da neverovatnim.

Selo Papigo, Grčka

Foto: Shutterstock

Na samom ulasku u selo nalazi se i prirodno kupalište „Rogovo“. Uticaj koji je erozija tokom vekova imala na reljef doveo je do formiranja prirodnih bazenčića.

Okruženo sa čak pet vrhova obližnje planine Astrake, od kojih se najviši nalazi na nadmorskoj visini od 1.788 metara, Mikro Papigo posetiocima pruža mogućnost ne samo uživanja u ukusima tradicionalnih jela regije Epir, nego i uživanje u fenomenalnom pogledu na okolinu.

I mada Papigo posećuju turisti iz celog sveta tokom cele godine, poseban šarm sela imaju u toku zime. Obimnije snežne padavine, karakteristične za to područje, čine da Papigo u tom periodu izgleda kao scena iz bajke.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja