• 0

Čak 95 parkova krasi poljsku prestonicu, a njen Stari grad opčinjava na prvi pogled

Izuzev bogate istorije, oličene najpre u starom gradskom jezgru, koje je pod zaštitom UNESCO-a, Varšava se može pohvaliti i drugim atrakcijama

  • 0
Varšava, Poljska Foto: Pixabay/websi

Glavni grad Mazovskog vojvodstva, prestonica i najveći grad Poljske leži na obalama reke Visle. Oko 350 kilometara deli Varšavu od Baltičkog mora sa jedne i venca Karpatskih planina sa druge strane.

Izuzev bogate istorije, oličene najpre u starom gradskom jezgru, koje je pod zaštitom UNESCO-a, Varšava se može pohvaliti i drugim atrakcijama.

Posebno je interesantan Kraljevski put, na kome se nalaze nekadašnje rezidencije poljskih vladara.

Statua Varšavska sirena, koja se nalazi u centru, jedan je od prepoznatljivih simbola poljske prestonice.

Srce grada u starom jezgru

Vekovima je žila kucavica prestonice Poljske bila je u Starom gradu. Danas je, međutim, panorama grada potpuno izmenjena i dopunjena modernim visokim zdanjima, što Varšavu čini još interesantnijom.

Varšava, Poljska Foto: Pixabay/jackmac34

Dragulj u kruni Varšave, kako Stari grad predstavlja „Warsawtour.pl“, bogat je živopisnim građevina i jedinstvenom atmosferom.

Baš u Starom gradu nalazi se najstariji Varšavski trg, ali i Muzej Varšave i katedrala, u kojoj su sahranjeni mnogi poljski vladari srednjeg veka.

Varšava, Poljska Foto: Pixabay/studioyayo

Stari grad, kao i Varšava generalno,interesantni su za posetu u svako doba godine. Leti se na pdoručju starog gradskog jezgra organizuju festivali, dok ljudi uživaju u baštama brojnih kafića, a zimi je posebno čaroban, zahvaljujući interesantnom osvetljenju.

U okviru Kraljevskog puta ili rute, turistima se nudi prilika da se, pored ostalih, bolje upoznaju sa Kraljevskim zamkom, Kraljevskim muzejem i parkom Lazienki, te palatom Vilanov, poznatom kao „poljski Versaj“, koja je okružena velelepnim parkom.

Grad parkova

Zelenilo je ono što se prvo primeti prilikom posete poljskom prestonici. Kako navodi pomenuti sajt, gotovo polovina ukupne površine Varšave je prekrivena zelenilom. Ako se tome doda i podatak da u gradu postoji 95 parkova, jasno je i zašto grad prati pomenuta krilatica.

Varšava, Poljska Foto: Pixabay/allphotobangkok

Najpoznatiji je park Lazienki, čuven i po Šopenovim koncertima, koji se u njemu organizuju tokom letnjih meseci.

Reka Visla je imala značajan uticaj na grad, kao i danas. Pored šetališta dugog kilometrima, posetiocima nude i mnoge atrakcije, pa ne čudi što je jedno od omiljenih mesta za odmor i uživanje stanovnika poljske prestonice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja