• 2

Između Zlatibora i Tare nalazi se jedno od najpoznatijih i najzanimljivijih sela

Poreklo naziva ovog srpskog sela dovodi se u vezu sa kremenom, odnosno kamenom, na kome leži

  • 2
Kremna Đ. Radivojević/ D. Ivanović

Ako postoji selo u Srbiji koje je zanimljivo u svakom pogledu, onda je to Kremna. Što zbog „srpskih Nostradamusa“ i Šarganske osmice, što zbog „Kosmičke kugle“.

Jedini srpski navodni proroci, iz porodice Tarabića, potiču baš iz ovog sela, koje se nalazi na idealnoj lokaciji. Blizina Zlatibora i Tare, ali i činjenica da se Kremna nalaze na nadmorskoj visini od 800 metara, čine ovo selo i svojevrsnom vazdušnom banjom.

Zbog borove šume koja ga okružuje i takvih karakteristika terena, Kremna nikada nije pod maglom.

Poreklo naziva ovog srpskog sela dovodi se u vezu sa kremenom, odnosno kamenom na kome leži. Sastav kremanskih stena smatra se prilično tajanstvenim, dok je doza mističnosti uvećana činjenicom da se taj prostor ne može snimiti ni iz satelita, ni iz aviona, podatak je sa sajta Turističke organizacije Užice.

Dugovečni ljudi Kremana

Da li zbog čistog planinskog vazduha ili zbog karakteristika samog terena, tek Kremanci važe za izuzetno dugovečne. Njihova srdačnost i gostoljubivost su takođe lako uočljive svakome ko poseti ovo selo.

Selo Kremna Foto: Shutterstock

Turisti u Kremnu ne dolaze samo kako bi posetili Dom proroka, što je svojevrsna atrakcija Užičkog kraja, već i da bi se odmorili i okrepili dušu, ali i uživali u domaćim specijalitetima koje domaćini nude.

Selo Kremna Foto: Shutterstock

Jedna od atrakcija brvnare u kojoj se nalazi dom "proroka" Tarabića je i „Kosmička kugla“, kako se naziva kamen oblika lopte, čiji je prečnik oko jednog metra. Predanje koje je prati vezuje se za davnu prošlost.

Tada je cela naša planeta bila zasuta ovakvim kamenjem, koje je pristiglo iz svemnira, navodi „Wikipedia“. Dozu mističnosti povećava predanje koje veli da energija koju ta kugla emituje utiče i na povećanje proročkih moći.

Selo Kremna Foto: Shutterstock

Moljkovića han i česma

Mada se turisti odlučuju za posetu ovom selu najpre zbog proroka Tarabića, Kremna se može pohvaliti i drugim znamenitostima.

Moljkovića han i Moljovića česma neke su od njih. Oba lokaliteta okarakterisana su kao nepokretna kulturna dobra i nalaze se pod zaštitom nadležnih institucija.

Na putu koji je u to vreme bio spona između Užica i Višegrada podignut je han kremanske porodice Moljkvić. Poznat i kao Stari han, najverovatnije je izgrađen krajem 19. i početkom 20. veka. preko puta njega je i česma, izgrađena polovinom 19. veka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Jelisaveta

    14. januar 2023. | 14:20

    E, nema drugih sela sem Kremana...

    Podelite komentar

  • Zoran14223

    15. januar 2023. | 21:14

    Bio pre neku godinu sa porodicim,kampovao u satoru u kampu Viljamovka. Extra se druzili i odmorili a Viljamovka koju sluze domacini je vrh. Za svaku preporuku.

    Podelite komentar