• 0

Najkraći let na svetu traje samo 2 minuta, a uz povoljne vetrove i kraće

Da bi se otkrilo koji let je zaista najkraći, uzeto je u obzir ne isključivo trajanje samog leta, već i udaljenost između lokacija u nautičkim miljama

  • 0
putovanje avion pasoš Foto: Freepik

Do pre nekoliko godina Grčka je bila zemlja poznata po najkraćem letu na svetu. Avion između ostrva Kasos ili Katos i Karpatos leti čak manje od pet minuta. Potrebno je, ipak, još 15 minuta za ukrcavanje i iskrcavanje.

Tek nešto manje od 22 kilometra deli ova dva ostrva, koja pripadaju grupaciji Dodekaneza.

Aerodrom na Kasosu nalazi se i blizini mora, dok su avioni koji povezuju jedno i drugo ostrvo mnogo manji od onih koji se koriste na drugim relacijama.

Zanimljivo je pomenuti da ovaj let ipak nije najkraći let na celom svetu.

Avion, avio-kompanija, Grčka, let Foto-ilustracija: Pixabay

Najkraći letovi na svetu

Da bi se otkrilo koji let je zaista najkraći, uzeto je u obzir ne isključivo trajanje samog leta, već i udaljenost između lokacija u nautičkim miljama, navodi „Greekreporter“.

Lista tri najkraća leta u svetu odnose se isključivo na komercijalne letove.

1. Let između ostrva Westray i Papa Westray

Zvanično najkraći let avionom na svetu traje svega dva minuta. Zapravo i kraće. Relacija koju pređe avion između ostrva Westray and Papa Westray, koja su deo arhipelaga Orkni, nadomak obala Škotske iznosi skoro 2,7 nautičkih milja, što je oko pet kilometara. Ukoliko su povoljni vetrovi, let traje i kraće od dva minuta.

Druga opcija prevoza između ova dva ostrva jeste trajekt. Iako vožnja traje oko 20 minuta, često je more prilično nemirno.

Avion letenje Foto: Pixabay.com/rauschenberger/Ilustracija

2. Let između Karpatosa and Kasosa

Oko 12 nautičkih milja, odnosno nešto manje od 22 kilometra deli ova dva ostrva, koja su deo grupacije Dodekaneza. Let avionom od jednog do drugog ostrva traje tek pet minuta.

Ako nekome ne odgovara ta opcija, može koristiti trajekt koji takođe povezuje ova dva grčka ostrva. Vožnja traje oko 20 minuta.

3. Let između Konemara i ostrva Inišmor

U zapadnoj Irskoj nalazi se okrug Konemar (engl. Connemara), dok je Inišmor (engl. Inishmore) najveće među ostrvima Aran. Let između ove dve destinacije traje kraće od 10 minuta.

Inače je ovo ostrvo poznato po bogatoj keltskoj istoriji, dok su generalno ostrva te grupacije poznata po fenomenalnoj prirodi i bogatoj istoriji.

Video: Ovo niste znali: Šokantna lokacija i ideja prvog leta sa aerodroma u Kraljevini Jugoslaviji

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja