• 6
 ≫ 

Zvanično najstariji grad u Evropi neprekidno je naseljen najmanje 6.000 godina

 ≫ 

Iako se većina od 10 najstarijih evropskih gradova nalazi na tlu Grčke, ipak je zvanično najstariji grad u Evropi u drugoj državi

 • 6
Bratislava, Slovačka

Foto: Pixabay/phtorxp

Mnoge veće i manje gradove širom Evrope odlikuju bogata i duga istorija i kultura.

Iako se većina od 10 najstarijih evropskih gradova nalazi na tlu Grčke, ipak je zvanično najstariji grad u Evropi u drugoj državi.

Neki od tih gradova danas važe za popularne turističke destinacije.

1. Plovdiv, Bugarska

Zvanično najstariji grad u Evropi nalazi se u istorijskoj regiji Trakija i smatra se da je osnovan 6.000 godine pre Hrista, navodi „Oldest“.

U gradu koji se prostire na nešto više od 100 kvadratnih kilometara živi oko 350.000 stanovnika, odnosno 675.000 u širem gradskom području, podaci su iz 2018. godine.

Smatra se da je današnji bugarski grad Plovdiv neprekidno naseljen najmanje 6.000 godina. Otkriveni materijalni ostaci na širem području grada pokazuju da su ljudske naseobine tu postojale čak više od 8.000 godina.

foto Pixabay

foto Pixabay

Danas je značajno saobraćajno čvorište, ali i važan privredni, kulturni i obrazovni centar zemlje. Osvajali su ga mnogi narodi, koji su ostavili značajnog traga.

Antičko rimsko pozorište, izgrađeno pre više od 2.000 godina, jedna je od najpoznatijih znamenitosti grada.

2. Argos, Grčka

U regiji Argolida na Peloponezu, na površini od skoro 140 kvadratnih kilometara, nalazi se grad Argos, koji je osnovan oko 5.000 godine pre Hrista.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели The alternative Travellers (@alternative_travellers)

Jedan je od prvih polisa Antičke Grčke. Zahvaljujući arheološkim otkrićima u blizini podnožja brda Aspida, utvrđeno je da je područje kontinuirano naseljeno od perioda kasnog neolita, odnosno od najmanje 5.000 godine pre nove ere.

U vreme postojanja mikenske civilizacije, Argos je bio njen centar. Kasnije je bio značajan i tokom helenskog i rimskog perioda istorije, da bi ga tokom četvrtog veka uništili Vizigoti.

Danas je grad jedan od značajnih centara juga Grčke. Zanimljivo je da naziv grada vodi poreklo od sina vrhovnog boga Zevsa i Niobe, Argosa.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели 밤이 (@wanderlust_bami)

3. Nitra, Slovačka

U dolini istoimene reke, oko 5.000 godine pre naše ere osnovan je grad u istorijskoj regiji Panonije. Zauzima površinu od oko 100 kvadratnih kilometara.

Jedan je od najstarijih gradova u Slovačkoj, uz prestonicu Bratislavu. Iako je utvrđeno da je područje današnjeg grada naseljeno još od perioda neolita, postoje materijalni dokazi o mnogo ranijem epriodu. Zapravo je utvrđeno da su ljudi na području današnjeg grada Nitra povremeno živeli još pre 30 do 25.000 godina.

U prošlosti je grad imao različite nivoe značaja, a danas je centar istoimenog okruga. U njemu su živeli pripadnici različitih naroda, dok je utvrđeno da su prvi Sloveni naselili grad u 5. veku naše ere.

Interesantno je pomenuti da Nitra nalikuje italijanskoj prestonici, budući da je kao i Rim okružena sa sedam brežuljaka.

4. Bratislava, Slovačka

U istorijskoj regiji Panonija, oko 5.000 godine pre naše ere osnovan je grad, koji je danas prestonica Slovačke.

Iako je područje današnjeg grada bilo naseljeno još oko 5.000 godine pre Hrista, Bratislava slovi za najmlađu evropsku prestonicu, najpre zbog istorijskih prilika.

Danas je to jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u zemlji.

5. Varna, Bugarska

Osnovana oko 4.600 godine pre naše ere, na obalama Crnog mora, Varna se prostire na površini od oko 240 kvadratnih kilometara.

Kroz istoriju je grad bio značajna crnomorska luka, a smatra se da je područje Varne naseljeno još od vremena praistorije.

foto Pixabay

Foto: Pixabay

Grad su osnovali Tračani i danas važi za pomorsku prestonicu zemlje.

Na šestom mestu ove liste nalazi se grčka prestonica, osnovana oko 3.000 godine pre Hirsta, a posle nje slede grad Teba, u grčkoj oblasti Beotija i Nikozija, na ostrvu Kipar. Deveto mesto zauzima grad Mantova, u italijanskoj regiji Lombardija, dok je Hanija ili Hanja na Kritu na desetom mestu liste najstarijih gradova u Evropi.

Video: U javnim kupatilima banjali su se i robovi: Lokalitet starih Rimljana na teritoriji Čačka

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

 • Sudija Dred

  16. januar 2023. | 23:19

  Potrebna je ozbiljna revizija kad je u pitanju daleka istorija, da li iko veruje u bajke koje kazu da su gradovi duz Dunava u Srbiji svi novijeg datuma, pa Novi Sad se samo tako zove, zar ne znate da su tu nadjeni lokaliteti iz mladjeg neolita, pa svratite u Narodni muzej ima i materijalnih dokaza, toliko se ta prica zataskava da je otuzno koliko decu lazemo pa i kroz ovakve tekstove koji su samo turisticki mamac a ne ultimativna istina i proverena cinjenica.

  13
  3

  Podelite komentar

 • Шумадинац

  17. januar 2023. | 00:25

  Винча али су тамо комунисти направили највеће сметлиште у европи

  8
  1

  Podelite komentar

 • Cibalija

  16. januar 2023. | 21:51

  A šta bi sa Vinkovcima?

  8
  2

  Podelite komentar