• 1

Kako se zabrana korišćenja automobila na ovom grčkom ostrvu odražava na stanovnike?

Da sve bude još zanimljivije, na grčkom ostrvu Hidra, udaljenom oko 90 minuta vožnje brodom od Atine, nije zabranjena samo vožnja automobila, nego i motocikala, ali i bicikala

  • 1
Hidra ostrvo Ostrvo Hidra / pixabay.com

Sa ciljem očuvanja arhitekture, ali i osnovnih karakteristika pejzaža, još 1950. godine donet je predsednički dekret o zabrani korišćena vozila na jednom od ostrva u Saronskom zalivu.

Da sve bude još zanimljivije, na grčkom ostrvu Hidra, udaljenom oko 90 minuta vožnje brodom od Atine, nije zabranjena samo vožnja automobila, nego i motocikala, ali i bicikala.

Jedini izuzetak kada je korišćenje bicikala u pitanju jesu deca uzrasta do 12 godina, kojima je dozvoljeno da uživaju u vožnji. Ali ne u toku cele godine, već samo van sezone, kada nema turista na ovom ostrvu.

Ma koliko sve to delovalo idilično turistima, ne može se čovek ne zapitati kako sve to zapravo utiče na oko tri hiljade stanovnika Hidre?

- Na ostrvu se svake godine događaju požari - izjavila je za "BBC Travel" Kelsi Edvards, Engleskinja koja više od 20 godina živi na ovom ostrvu, i dodala da svakog leta specijalni avioni za gašenje požara moraju da dođu sa kopna.

Ostrvo Hidra, Grčka Foto: Pixabay/yasioo

Kako je objasnila, mnogi volonteri sa ostrva nisu u mogućnosti da pomognu, i to najpre zbog nedostatka puteva i nepristupačnosti postojećih. Neretko se događa i da vatra izbije u blizini glavnog grada ostrva, koji je ujedno i jedino značajno naseljeno mesto, a tada "svi moraju da trče i u rukama nose posude sa vodom, da bi ugasili požar".

Ostrvo Hidra, Grčka Foto: Pixabay/6476777

Još jedan od problema sa kojim se susreću stanovnici ovog ostrva jeste i nemogućnost da dobiju hitnu medicinsku pomoć kada im je potrebna. Da bi stigli do omanjeg medicinskog centra, koji postoji na Hidri, posebno ljudi koji žive na višim delovima ostrva moraju koristiti jedini dostupan prevoz na ostrvu - magarce, što Kelsi smatra da ih stavlja u prilično nedostojanstvenu poziciju.

Hidra ostrvo Ostrvo Hidra / pixabay.com

I to nisu sve neprijatnosti sa kojima se stanovnici Hidre susreću. Dodatni problem predstavlja im i odnošenje kućnog smeća i otpada do mesta do kojih može da dođe gradski kamion za smeće, koji je jedno od retkih prevoznih sredstava dozvoljenih na ostrvu.

Ipak, ma koliko njihovo funkcionisanje bilo ometano odsustvom automobila, Edvards navodi da, kada se stanovnicima Hidre pomene ideja da bude dozvoljen saobraćaj, kao na obližnjem ostrvu Speces, gotovo svi napominju da to ne žele.

Bilo kako bilo, upravo zahvaljujući odsustvu automobila i saobraćaja uopšte, ne može se osporiti da je Hidra jedno od retkih ostrva koje je uspelo u velikoj meri da očuva svoju autentičnost. Zato i ne čudi što su njome očarani mnogi, a među njima i Leonard Koen, koji je još 60-ih godina prošlog veka na Hidri kupio kuću.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Olivera

    20. januar 2023. | 16:24

    Hidra je prelepa, moj nedosanjani san. Baš zbog toga što je takva, nema previše turista, nije im naročito zanimljiva. Rado bih pozvala medjunarodne selidbe pro move i preselila se tamo. Na njemu je kuću imao legendarni kanadski pevač i veliki poeta Lenard Koen, tako da je tamo gostovalo mnogo sjajnih umetnika. Ako ste kreativac ili digitalni nomad - Hidra je pravo mesto kako za rad, tako i za život, bar veći deo godine.

    Podelite komentar