• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Dubai je grad uživanja za sva čula: Gastronomska ponuda modernog koncepta u zatvorenom, otvorenom ili na plaži

Vreme čitanja: oko 5 min.

U Dubaiju se nećete zadržati samo zbog plaža, kupanja i dobrog šopinga

  • 0
Dubai

Foto: Promo/ Dubai Economy and Tourism

Peščane plaže, neboderi, svetske atrakcije, šoping, ogromni tržni i zabavni centri - sve to čini Dubai, grad koji svakom svom posetiocu nudi namensku vrstu uživanja. A u pauzi svake zabave, red je okrepiti se i specijalitetima Orijenta ili istražiti gastronomske delicije u kojima do sada niste uživali.

Fine-dining koncept ili jedenje "sa nogu"? Restorani širom Dubaija nude široku ponudu koja može udovoljiti i najprobirljivijima, ali i dobrim poznavaocima hrane i onima koji uživaju i jelima nesvakidašnje pripreme.

Kao kod kuće

Maisan 15 je jedno od onih mesta za koje odmah znate da će vam pružiti potpuni gastronomski užitak. Najpre vas oduševljava ambijent, zalenilo koje ga okružuje, a zadržava vas ponuda zdravih jela. Ukoliko je to stvar koja vas najviše brine na putovanju - kako se zdravo hraniti, a isprobati nešto novo, onda je ovo pravo mesto za vas. Zdrava i ukusna jela napravljena su od sezonskih i regionalnih sastojaka.

Dok uživate u hrani, bacite pogled na otvorenu kuhinju i kuvare kako užurbano i predano spremaju porudžbine. Ukoliko više volite da ručavanje bude na otvorenom, bez brige, ovo zaista jeste mesto gde je uživanje na prvom mestu. Opustite se na terasi i napravite najbolje fotografije hrane na prirodnom svetlu. Biblioteka i slikarska dela doprinose udobnijem "kućnom" osećaju, pa čak i ako samo ispijate kafu, poželećete da tu ostanete satima.

Uzemljenje

Iskoristite odmor da se povežete sa sobom i sa prirodom. SEVA Experience je vaše utočište koje vam je preko potrebno u gradu gde se živi "brzo". Seva Table je prvi kafe na Bliskom istoku koji je 100 odsto na biljnoj bazi, bez glutena, bez šećera i bez GMO-a od 2014. godine. Na meniju su hranljiva i ukusna jela, a kafić proizvodi i koristi sezonske i lokalne sastojke za pravljenje organskih obroka. Uživajte u veganskim predjelima, glavnim jelima i dezertima bez griže savesti.

Višestruko uživanje

U boho, zemljanoj organskoj atmosferi Comptoir 102 uživajte u svemu - dobrom šopingu, opuštajućoj kafi i ručku. Iako ima pariski vajb, ovaj koncept je pravi dragulj Dubaija, jer predstavlja Dubai u malom - bogatu ponudu raznoraznih aktivnosti. Kada završite obilazak luksuznih radnji, počastite se nečim zdravim i dopunite energiju uz zeleni sok.

Oni nude svesniji i zdraviji način života donoseći svojim gostima održiviju i hranljiviju ponudu, baš onu koja prija našem telu, duši i naposletku okolini.

Možete li bez poslastica?

Milkbar je kućna poslastičarnica - okuplja porodicu, prijatelje, sve vaše voljene na jednom mestu. Sreća se deli uz slatkiše i oni to znaju! Njihovi deserti su rapsodija ukusa, ali i izgledom već sugerišu na to.

Ne brinite, i bez šećera se može zasladiti dan - tu su i raznorazne "zero sugar" opcije koje su ništa manje primamljive. Takođe, ništa ne može da prođe bez kafe, pa obavezno uz desert naručite svoju omiljenu.

Inspirisano Amerikom

Nola Eatery and Social House je mesto inspirisano Nju Orleansom i nudi južnoameričku hranu sa zdravijim i modernijim izgledom, u prijatnom okruženju vintidž, ali i aktuelnog dizajna. Mešavina kultura je uvek dobar izbor za kada se nađete na popularnoj turističkoj destinaciji, jer tako onda ništa ne propuštate. Nola takođe nudi izdašna 0jela i lagane zalogaje uključujući somun sa pečurkama, empanadu, vegansku džambaju i još mnogo toga.

Poznato, a drugačije

A kada se uželite Balkana, posetite 21 Grams - urbani bistro, dom iskusnih barista koji služe specijalne kafe i sveže pečene poslastice. Sedite u zatvorenom ili krovom sakrivenom otvorenom prostoru i uživajte u onome što vam je već poznato, ali na malo drugačiji način. Istražite kako drugi narodi i kulture vide našu hranu, šta joj dodaju, kako eksperimentišu i čemu se sigurno vraćate.

Reif Japanese Kushiyaki  je mesto gde se dolazi na najbolja jela sa nudlama, a nije ni čudo budući da se nalaze i u Mišlenovom vodiču. Cene jesu povoljne, izbor se svodi na dobro poznata jela sa malim zaokretom, pa se nemojte razočarati ukoliko ne bude bilo slobodnih mesta - rezervišite ih unapred.

Jeste li za branč?

Rockfish - profesionalno vođen restoran morske hrane, zamisao je italijanskog kuvara Marka Garfanjinija i ima Mišlenovu zvezdu. Ukoliko ste kasno ustali, a želite da ipak ništa ne propustite, kasni branč sa pogledom na Burj Al Arab je sve što vam treba da vas pokrene za ostatak dana. Nedeljom uživajte uz sjajnu muziku di-džeja dok ispijate najzdravije sokove, poneki šampanjac ili uživate u prelepoj svežoj ribi.

Još malo japanske kuhinje

3FILS je sinonim za smelost i želju za drugačijim. Služe vrhunska azijska jela sa japanskim dodatkom kao fokusom. Ono što ih sigurno izdvaja, a što je olakšica i za lokalce, a posebno za neupućene turiste jeste što je koncept bez rezervacije, cene su pristupačne, a usluga profesionalna, vrhunska i iznenađujuće prijatna, čak i za one koji ne vole da eksperimentišu sa ribom.

Ukusi i zvuci Latinoamerike

Tamoka’s je za one koji ne žele da se odvajaju od plaže i koji dolaze prvenstveno da uživaju u suncu i kupanju. Ukusi Kariba na obale Dubaija osećaju se i u ambijentu, ali  i u svakom zalogaju.

Tema i koncept su plažni, pa je restoran je ispunjen prirodnim bojama i zelenilom. Nema boljeg mesta za uživanje u svežim morskim plodovima od plaže, pa obavezno pogledajte tradicionalna jela od cevičea. Ne brinite, ima i mesa na kakvo ste i navikli, sa malim zaokretom, a slatkiši dočaravaju ceo doživljaj tropskih krajeva. Zalazak sunca posmatrajte dok ispijate omiljeni koktel.

Romantika Italije

Nenadmašan pogled na Arapski zaliv i Burj Al Arab Jumeirah, nudi vam restoran Pierchic. Tradicija italijanske kuhinje sa modernim završetkom. Pruža vam osećaj intimnosti, u neutralnom enterijeru sa lusterima inspirisanim ribarskim mrežama koje daju prigušeno svetlo, dašak romantike koji upotpunuje samo dobro vino.

Dubai festival hrane

Dubai Food Festival (DFF) ove godine se održava od 28. aprila do 7. maja. Ukusi celog sveta gostovaće u Dubaiju toko ovog perioda. Ekstravagancija hrane za one koji znaju šta traže, a dani eskperimentisanja za one koji žele da iskoriste maksimum od svake destinacije koju posete - da je zaista dožive kroz razna turistička dešavanja.

Od lokalne emiratske kuhinje na tržnicama do tržnih centara i restorana širom grada - na svakom kutku imate priliku ne samo da se okrepite, već i da zapamtite Dubai po jednoj jedinsvenoj manifestaciji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja