• 0

Zemlja čiji stanovnici žive u potpunom skladu sa prirodom: Namibija je dragulj Afrike

Sa površinom od oko 50.000 kvadratnih kilometara, pustinja Namib je zaslužna za nastanak naziva ove zemlje

  • 0
Namibija, Afrika Foto: Pixabay/andreasgoellner

Neke od najviši peščanih dina na svetu nalaze se u ovoj južnoafričkoj državi. Namibija je poznata i po jedinoj pustinji na svetu, u kojoj obitavaju veliki sisari, ali i po još mnogo čemu.

Zemlja koja posetiocima nudi neke od gotovo neverovatnih pejzaža leži na obalama Atlantika. Kroz njenu teritoriju protiče i reka Fish, čiji je kanjon jedan od najvećih u celom svetu.

Pet je oblasti u Namibiji u geografskom smislu i svaka od njih je interesantna na svoj način. Dve od tih oblasti su pustinjske.

Mada postoje podaci o ljudskim naseobinama još iz oko 25.000 godine pre naše ere, tek polovinom 19. veka su istraživači počeli u većem broju da posećuju unutrašnjost ove afričke zemlje. Bilo je tu i kopača i lovaca na slonovaču, ali i misionara. Prethodno su zabeležene posete dvojice evropskih moreplovaca, ali praktično sve do polovine 19. veka, ova zemlja nije bila naročito interesantna za istraživanja.

Namibija, Afrika Foto: Pixabay/kolibri5

Jedinstvenost Namibije

Savršen sklad između prirode i stanovnika Namibije, vidljiv je skoro na svakom koraku. Gotovo polovinu ukupne površine zemlje zauzimaju kako nacionalni parkovi, tako isto i prirodni rezervati, podaci su sa sajta Visitnamibia.

Rezultat toga jeste bogatstvo živog sveta, pa su neki od uobičajenih stanovnika ove južnoafričke zemlje slonovi, lavovi i nosorozi, ali i antilope, leopardi i druge životinje. Uz ružičaste flamingose, u vodama koje okružuju Namibiju slobodno plivaju foke, a na obali se mogu videti i pelikani.

Adrenalinski zavisnici zaista mogu da uživaju prilikom posete ovoj zemlji. Od vožnje po pustinjskim dinama, pecanja i skijanja, do trka izdržljivosti, ziplajna i planinarenja, sve su to aktivnosti koje će im biti na raspolaganju.

Najbolji način za povezivanje sa prirodom je poseta nekim od najfascinantnijih pejzaža, kojih u Namibiji ima pregršt.

Namibija, Afrika Foto: Pixabay/kolibri5

Neka od atrakcija nekadašnje nemačke kolonije

Širom istočnog dela zemlje, ali i na teritoriji Bocvane i Južnoafričke republike, proteže se pustinja Kalahari, poznata po Bušmanima koji u njoj žive.

Sa površinom od oko 50.000 kvadratnih kilometara, pustinja Namib je zaslužna za nastanak naziva ove zemlje. Naime, na takozvanom nama jeziku, termin "namib" označava "ogromno", navodi Wikipedia.

Namibija, Afrika Foto: Pixabay/onkelglocke

Smatra se da je upravo pustinja, koja se proteže duž obala Altantskog okeana, najstarija u celom svetu. U njoj se nalaze značajna nalazišta dijamanata, ali i soli i volframa.

Kanjon reke Fish najveći je kanjon na tlu Afrike, a drugi na svetu po veličini. Odmah nakon Velikog kanjona u Arizoni.

Često se regioni u kojima se nalaze reke Kavango i Zambezi karakterišu kao „namibijski raj močvarnih staništa“. Upravo na tom području obitava i veliki broj ptica, pa ne čudi što je taj deo zemlje jedan od omiljenih za ljubitelje prirode.

Namibija, Afrika Foto: Pixabay/kolibri5

Za oporavak endemske vrste znane kao crna impala najzaslužniji je Nacionalni park "Etosha", koji je ujedno i jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija Namibije. Za nacionalni park je proglašen 1907. godine, a danas u njemu obitava čak više od 400 vrsta ptica, te 114 vrsta velikih i malih sisara, kao i mnoge vrste ribe i gmizavaca i drugih životinja. Posebno je atraktivan crni, a odnedavno i beli nosorog, koji se u ovom nacionalnom parku može videti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja