• 1

Grad na reci Rajni opčinjava turiste: Katedrala je tek jedna od njegovih atrakcija

Iako se ne može osporiti da turisti najčešće uz Keln vezuju katedralu, područje Starog grada posebno je interesantno

  • 1
Kelnska katedrala, katedrala u Kelnu

Foto: Pixabay/gerdrohsdesign

Nadaleko poznat po gotičkoj katedrali, Keln je grad koji može mnogo toga da ponudi. Posebno u vreme održavanja čuvenog Kelnskog karnevala.

Po površini je četvrti grad u Nemačkoj, a teritorijalno pripada saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija.

Od Kelnske katedrale danas jedino je viši telekomunikacioni toranj, ali to i dalje ne umanjuje njenu velelepnost i značaj.

Impresivna gotička katedrala

Simbol grada na reci Rajni sigurno je katedrala koja zauzima površinu od skoro 8.000 kvadratnih metara. Kamen-temeljac za današnju svetinju, izgrađenu na temeljima starije, položen je 1248. godine.

Počev od 1996. godine Kelnska katedrala nalazi se na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a. Ne samo zbog svetilišta Tri mudraca, već i zbog izuzetno bogatih vitraža, ali i drugih značajnih umetničkih dela, ističe „Cologne-tourism.com“.

Kelnska katedrala, katedrala u Kelnu

Foto: Pixabay/5443882

Ulaz u Kelnsku katedralu, koja može da primi čak više od 20.000 ljudi je slobodan.

Staro jezgro grada

Iako se ne može osporiti da turisti najčešće uz Keln vezuju katedralu, područje Starog grada posebno je interesantno. Uske uličice u kojima se nalaze građevine tradicionalnog stila, brojni pabovi, restorani i pivnice, duša su grada na reci Rajni.

Kelnska katedrala, katedrala u Kelnu

Foto: Pixabay/music4life

Brojni su muzeji u starom gradskom jezgru, što upotpunjuje doživljaj. Najveća kolekcija „Pop Art“-a van Amerike, muzej „Ludwig“ i fascinantna kolekcija stakla iz rimskog perioda u „Romansko-germanskom muzeju“ se ne prošuštaju. Kako navodi „Cologne-tourism“, u Starom gradu se nalazi i muzej „Rautenstrauch-Joest“, poznat po velelepnoj etnološkoj zbirci.

Kelnska katedrala, katedrala u Kelnu

Foto: Pixabay/pixel2013

Volksgarten i Rheinpark tek su neki od kelnskih parkova u kojima se može uživati. Oba se nalaze u centralnom delu grada.

Obilazak ovog nemačkog grada ne bi bio potpun bez posete romaničkoj crkvi Svetog Martina. Oštećena tokom Drugog svetskog rata, ova svetinja zapravo svedoči o bogatoj istoriji tog područja. Prilikom arheoloških istraživanja, nakon oštećenja crkve, otkriven je magacin iz rimskog perioda. Sama građevina je interesantna, jer predstavlja spoj grandiozne arhitekture sa jedne i minimalističkog nameštaja, u njenoj unutrašnjosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Srbin

    25. januar 2023. | 23:14

    Živim u njeno od 93 godine došao sam u njega sa svojih 15 godina , mogu da tvrdim da je jedan ako ne najgostoljubivi grad zavoleo sam ga i dozivljavam ga kao svoj grad jednostavno ga treba doživeti noću subotom uveče u starom gradu

    Podelite komentar