• 7
 ≫ 

Jedina pravoslavna crkva u Dubrovniku nalazi se unutar zidina Starog grada, pored mora

 ≫ 

Pored nje u Dubrovniku postoje još dve pravoslavne crkve, ali izvan gradskog jezgra

  • 7

Crkva Svetog Blagoveštenja u Dubrovniku pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj.

Nalazi se u samom središtu Starog grada. Sagrađena je 1877. godine i prva je i jedina pravoslavna crkva koja se nalazi unutar zidina Grada.

Pre nje su u Dubrovniku postojale još dve pravoslavne crkve, ali izvan gradskog jezgra.

Prva je crkva Sv. Đorđa na Posatu (koja je bila kuća za stanovanje grofa Save Vladislavića, a koju je 1790. godine od njegovih naslednika kupila i u crkvu preuredila zajednica pravoslavnih Dubrovčana).

Druga je crkva Sv. Arhanđela Mihajla pored groblja na Boninovu (osvećena 1837). Obe crkve su i danas u upotrebi. Dubrovačkoj parohiji pripada i nedavno temeljno obnovljena crkva Uspenja Sv. Bogorodice na Korčuli.

Ipak glavno bogoslužbeno središte dubrovačkih pravoslavaca je crkva Sv. Blagoveštenja. Nju je projektovao splitski arhitekta Emil Vecchietti (koji se pored arhitekture bavio i slikarstvom,

matematikom i filosofijom).

Dubrovački crkveni odbor je od njega tražio da spoljašnji izgled crkve bude „diskretno elegantan“. Izvođač radova bio je poznati graditelj Andrija Perišić, takođe iz Splita. Ovaj graditeljski tandem (Vecchietti - Perišić) gradio je u Dubrovniku i novu gradsku većnicu i pozorište (1863-1865).

Crkva je jednobrodna i izgrađena od kvalitetnog korčulanskog kamena, dok je mobilijar, koji je kupljen u poznatim radionicama u Trstu, još uvek u upotrebi.

Dva velika svećnjaka pred ikonostasom su iz Venecije. Iz Italije su stigla i zvona (1909 god.). Na luku iznad oltarske apside dubrovački slikar Atanasije Popović naslikao je Tajnu večeru (1929 god.).

Pri crkvi Sv. Blagovještenja se nalazi i središte dubrovačke crkvene opštine kao i muzej ikona.

Danas u Dubrovniku ima oko 1500 pravoslavnih hrišćana. Liturgija se redovno služi nedeljom i praznikom.

Video: Prošetajte oko prelepog hrama Svete Trojice u Melburnu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • zlatko

    24. januar 2023. | 22:10

    Lijep primjer suživota i postivanja i tolerancije.Neznam je li poznato ali po nekim izvora smatra se da su Hrvati Janjeva potomci Dubrovackih trgovaca jer je Dubrovnik imao jako razvijenu trgovinu sa zaleđem i sve do Istambula.

    Podelite komentar

  • Alisa

    6. februar 2023. | 17:35

    Molim vas vise je pitanje nego komentar. Radite li kestenja djece koje treba da se obavi u Hr a dijete je iz Banjalučke eparhije No zbog kuma koji trenutno ne može da dodje u BiH obavili bi krstenje u Hr. Kako da stupimo u kontakt moj mail je naveden ? Jel moguće to da se uradi ?

    Podelite komentar