• 3

Jedna od najboljih destinacija za ovu godinu nalazi se na tlu Afrike: Upoznajte Ugandu, zemlju 165 jezera

Vinston Čerčil je sa pravom nazvao Ugandu „biserom Afrike“

  • 3
Uganda, Afrika Foto: Pixabay/windkommunikation

Zemlja pet religija, u kojoj ima 14 vodopada, osam velikih reka, 165 jezera i 2.854 planine... sve je to Uganda.

Čak ju je i Vinston Čerčil (sa pravom) nazvao "biserom Afrike", pogotovo što se radi onekadašnjoj britanskoj koloniji na afričkom tlu gde je još 1906. godine funkcionisao Kraljev koledž, koji je primarno bio namenjen školovanju sinova poglavica lokalnih plemena. A u Kampali, glavnom gradu Ugande je od 1922. godine postojao koledž „Merikiri“, kao jedina škola na nivou sveučilišta u kolonijalnom dobu od Kartuma u Sudanu, do Johanezburga u Južnoafričkoj republici, ističe „Wikipedia“.

CNN je početkom ove godine upravo ovu afričku zemlju označio kao jednu od najboljih turističkih destinacija za istraživanje tokom 2023. godine, ističe „Exploreuganda“.

Nova strategija turizma Ugande

U želji da turistima koji posećuju ovu zemlju omogući autentično iskustvo, Uganda je pokrenula strategiju brendiranja zemlje pod sloganom "Istražite Ugandu – biser Afrike". Akcenat je stavljen ne samo na upoznavanje njenih prirodnih atrakcija, već i na mogućnost boljeg upoznavanja lokalne kulture, muzike i gastronomske ponude, a kroz predstavljanje lokalnih zajednica.

Uganda, Afrika Foto: Pixabay/redfam

Na obali jezera Viktorija, u centralnom delu zemlje, nalazi se grad Kampala. Izuzev posebno bogatog noćnog života, prestonica Ugande posetiocima nudi i bolje upoznavanje istorije grada i zemlje, kroz posetu Nacionalnom muzeju ili Nacionalnom kulturnom centru Ugande.

Turistički centar zemlje, grad Fort Portal ujedno je i najveći u zapadnom delu Ugande. Važi za najčistiji u zemlji. U njemu se nalazi i kraljeva rezidencija, dok su u blizini nacionalni parkovi i rezervati prirode.

Udaljen oko 80 kilometara od Kampale, grad Jinja je idealan za ljubitelje avanture. Zahvaljujući reci Nil, poznat je po najboljem raftingu.

Neverovatna priroda

Drugo slatkovodno jezero u svetu i najveće u Africi, jezero Viktorija predstavlja granicu Ugande sa obližnjom Kenijom. Turistima su na raspolaganju organizovana krstarenja po jezeru, kako bi uživali u njegovoj lepoti.

U Ugandi se nalazi i jezero Bunioni, za koje se veruje da je drugo po dubini na afričkom tlu, navodi „Exploreuganda

Procenjuje se da je duboko čak 900 metara, a karakteristično je i po tome što u njemu postoji 29 ostrva.

Brojni su i nacionalni parkovi i rezervati prirode u ovoj zemlji. Raznovrsnost njihovih stanovnika čini da ljubitelji prirode teško mogu da odluče koji od njih najpre da posete.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Puz

    30. januar 2023. | 00:32

    Sjaj i beda Afrike. Koleginica isla kod rodbine u Kampalu. Gledam fotke, lepo sredjeno, zeleno, moderno, ali samo na fotkama. Cim se izmaknes iz centra kolibe bez struje i vode. Nocu se ne mrda iz smestaja, u trzne centre se ulazi peske uz pretres, a kola uz poseban pregled idu u garazu zbog auto bombe koja je eksplodirala nekoliko godina unazad. Vodili je u Nacionslni park na obali Belog Nila, izasli uvece ispred kolibe da ispale cigaru i uleteli unutra kao Gonzalesi kada je nesto zastrugalo u zbunju pored. Da li je to bila lavica nisu bas zeleli da saznaju. A kad naidju slonovi molis boga da ne potrce jer sruse kolibu kao kulu od karata. Lepa zemlja ali je bolje gledati je na TV izgleda.

    Podelite komentar

  • Džontra

    30. januar 2023. | 08:51

    Jest,pa da me pojedu

    Podelite komentar

  • #

    30. januar 2023. | 01:42

    bunjon nije bunioni

    Podelite komentar