• 0

Ohrid - Atraktivna destinacija za aktivni turizam

Ohridsko jezero, ruralna područja i nacionalni parkovi van grada su najatraktivniji za avanturiste

  • 0
Jedriličarstvo

Foto: Promo/ Turistička organizacija Severne Makedonije

Ronjenje u Zalivu kostiju, biciklizam i planinarenje na Galičici, paraglajding, jedrenje i vožnja kajakom u vodama Ohridskog jezera, samo su deo onoga što glavni turistički centar nudi kako bi privukao što veći broj turista tokom cele godine.

Aktivni turistički tokovi koji prolaze kroz Ohrid stvaraju priliku da se lako povežete sa doživljajima u manje razvijenim okolnim područjima. Blizina Nacionalnog parka Galičica nudi brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, koje se mogu povezati sa razvijenim atrakcijama u i oko Ohrida. Postojanje spoljne infrastrukture oko Ohridskog jezera i markacije i staze u Nacionalnom parku Galičica, neke nedavno razvijene, stvaraju mogućnosti za aktivnosti na otvorenom u samoj oblasti.

Biciklizam i pešačenje na planini Galičica pruža jedinstvenu priliku da vidite dva jezera: Prespansko i Ohridsko. U svojim dubokim dolinama i strmim padinama Galičica nudi rekreaciju za ljubitelje prirode, izazove za planinare, kao i obeležene staze za bicikliste.

Čamci za ronjenje pružaju turistima jedinstvena iskustva na dnu Ohridskog jezera. Turisti koji rone na arheološkom lokalitetu Zaliv kostiju upoznaju se sa praistorijom lokaliteta, saznaju nove stvari i imaju priliku da se fotografišu pored značajnih artefakata koji se nalaze na dnu jezera. Ronioci imaju priliku da prođu ispod drvenih kućica, na dubini od šest metara da vide slatkovodne rakove, a mogu da sretnu jegulje i razne školjke i puževe. Ukoliko se ipak odluče za dubinu od 40 metara, imaće priliku da upoznaju kolonije endemskog okruglog sunđera (Ochridaspongia rotunda).

Kajak je idealan sport za letnje dane, zabavan i koristan za zdravlje i rekreaciju. Kajak je sportsko-rekreativna disciplina koja zahteva posvećenost i istrajnost. Ovo je odličan sport za one koji vole zabavu, vodu i adrenalin. Jedna od najboljih destinacija na otvorenom u Makedoniji je Ohridsko jezero, koje pruža nezaboravno iskustvo kajakaštva.

Jedriličarstvo je takođe prilično atraktivna kako za Ohridance, tako i za posetioce. Plovidba belim ornamentom Ohridskog jezera sa jedrilicama je nezaboravno iskustvo i avantura sa pogledom na stari deo grada i netaknutu prirodu sa druge strane koja se prostire na nekoliko malih ali lepih plaža.

Paraglajding Ohrid

Foto: Promo/ Turistička organizacija Severne Makedonije

Najlakši način da doživite magiju letenja je paraglajding. Geografske karakteristike naše zemlje pružaju odlične uslove za ovaj sport i atrakciju. Letovi nisu samo za zavisnike od adrenalina koji žele da dobiju dozu neba. Oni su prilika da se svaki turista vine u vazduh putujući kao u snu. Ovakve inicijative za uvođenje novih aktivnih oblika turizma obogaćuju iskustvo turista, podstiču ih da ostanu duže i troše više u destinaciji, što će dugoročno pozitivno uticati na unapređenje lokalnog ekonomskog rasta.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja