• 0
 ≫ 

Prestonica Jermenije poznata je i kao "Ružičasti grad"

 ≫ 

Blizina biblijske planine Ararat pruža prestonici zemlje posebnu čar

  • 0
Jerevan, Jermenija Foto: Shutterstock

Grad u kome su prošlost i sadašnjost spojeni u idealnu kombinaciju čini Jerevan posebno interesantnim.

Prestonica Jermenije nudi obilazak mnogih istorijskih znamenitosti, ali i uživanje u nekim od najmodernijih klubova, barova i tržnih centara. Blizina biblijske planine Ararat pruža prestonici zemlje posebnu čar.

Prvi grad na području nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, za koji je izrađen Generalni plan, danas je prestonica Jermenije.

Jerevan je poznat kao „Ružičasti grad“, zbog materijala koji je mahom korišćen za gradnju. Uz mermer, granit i bazalt, korišćen je i ružičasti tuf, nastao od vulkanskog pepela, koji građevinama daje jedinstvenu boju, ističe „Yerevan".

Jerevan, Jermenija Foto: Shutterstock

Pogled na biblijski Ararat

Kaskadni kompleks u Jerevanu jedna je od najupečatljivijih gradskih znamenitosti. Izuzetno prostran arhitektonski kompleks čine skulpture i zelene površine.

U blizini se nalazi i Muzej ruske umetnosti, ističe „Visityerevan“. U muzeju se mogu videti dela nekih od najvećih ruskih slikara.

Povodom prihvatanja hrišćanstva kao državne religije, u Jerevanu je podignuta crkva posvećena Svetom Grigoriju Prosvetitelju. Kompleks u okviru koga se nalazi ova Svetinja prostire se na površini nešto većoj od 3.800 kvadratnih metara. Zbog svoje grandioznosti, crkva je vidljiva iz većeg dela grada.

Jerevan, Jermenija Foto: Shutterstock

Istorijske znamenitosti Jerevana

Sa oko 20 hiljada eksponata, Istorijski i arheološki muzej – rezervat „Erebuni“, privlači pažnju turista koji žele bolje da upoznaju istoriju jermenske prestonice. Osnovan je 1968. godine, kada je obeležavano 2.750 godina od osnivanja grada.

Jerevan, Jermenija Foto: Shutterstock

Jedno od najposećenijih mesta u Jerevanu je Memorijalni kompleks genocida nad Jermenima „Tsitsernakaberd“. Od 1995 godine u okviru ovog, za Jermene izuzetno značajnog kompleksa, funkcioniše i podzemni muzej, navodi „Visityerevan“.

Na Trgu Republike nalazi se i Istorijski muzej Jermenije. Osnovan 1921. godine, posetiocima nudi uvid u oko 400 hiljada artefakata, kroz koje mogu bolje upoznati istoriju Jermenije i jermenskog naroda.

Video: Kruna Nemanjića i viteška trpeza: Željko je čuvar srpske tradicije sa najvećom kolekcijom na Balkanu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja