• 0

Carsko imanje Konstantina Velikog i njegovih naslednika ponovo je otvoreno za posetioce

Smatra se da je Medijana bila carsko imanje, koje je korišćeno kao rezidencija, odnosno za obavljanje državnih poslova, ali i kao mesto namenjeno uživanju imperatora i njegove porodice

  • 0
Medijana Niš Foto: Nikola Anđić

Posle desetogodišnje pauze, Arheološki lokalitet „Medijana“, udaljen oko pet kilometara od grada Niša, ponovo je otvoren za posetioce.

Ovaj jedinstveni antički kompleks datiran je u period između 306. i 337. godine, u vreme kada je vladao car Konstantin Veliki, a kasnije i njegovi sinovi.

Primetne su tri graditeljske faze u osnovi lokaliteta, a utvrđeno je da je u periodu između 337. i 361. godine, u vreme kada su vladali Konstans i Konstancije II, naslednici Konstantina Velikog, bio vrlo aktivan i intenzivan život na ovom području, navodi „Narodnimuzejnis“.

Medijana Niš Foto: Nikola Anđić

Istorijsko bogatstvo Medijane

Istraživanja ovog, izuzetno značajnog lokaliteta, utvrdila su postojanje brojnih objekata. Među dvadesetak njih, najznačajnije mesto zauzimaju dve ranohrišćanske crkve, terme i skladište, odnosno vinski podrum, kao i nekropola.

Otrkivene su i dve vile. Jedna sa peristilom i druga sa oktogonalnom kulom i prostranim salama.

Smatra se da je Medijana bila carsko imanje, koje je korišćeno kao rezidencija, odnosno za obavljanje državnih poslova, ali i kao mesto namenjeno uživanju imperatora i njegove porodice. Kompleks je obuhvatao i prostrano imanje, na kome je bila organizovana poljoprivredna proizvodnja.

Značaj Medijane

Kako navodi Narodni muzej Niš, koliki je značaj Medijana imala može se utvrditi kroz tri aspekta i to najpre rezidencijalni, a zatim i ekonomski i sakralni.

Bogato ukrašeni objekti, na kojima se uočavaju izuzetni mozaici, freske i skulpture, ukazuju na značaj koji je Medijana imala u rezidencijalnom smislu. Sa druge strane, na tom imanju postojale su i brojne radionice, ali i magacini i skladišta, u kojima je čuvana roba, što ukazuje na ekonomski značaj.

Sama činjenica da su otkrivene i dve crkve iz ranohrišćanskog perioda, jasno ukazuje i na sakralni značaj koji je ovo imanje imalo.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta Narodnog muzeja u Nišu, cena ulaznica za arheološki lokalitet „Medijana“ je 500 dinara za odrasle posetioce, dok učenici osnovnih i srednjih škola, kao i penzioneri ulaznicu plaćaju sto dinara manje. Za decu do sedam godina ulaz na lokalitet je ebsplatan uz identifikaciju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja