• 0

Peščana dina u Španiji uspešno je skrivala ruševine iz rimskog perioda

Široka oko 200 metara, ova peščana dina se uzdiže više od 30 metara iznad tla

  • 0
Duna de Bolonia, Španija

Foto: Shutterstock

Budući da se još uvek „pomera“, jedna od najvećih pešanih dina na tlu Evrope možda otkrije još nešto. Za sada je Duna de Bolonia otkrila celokupno naselje iz perioda rimske vladavine.

Široka oko 200 metara, ova peščana dina se uzdiže više od 30 metara iznad tla. Nalazi se na teritoriji provincije Kadiz u Španiji, u okviru Parka prirode Estreho.

Neverovatno otkriće

Pod uticajem vetrova, Duna de Bolonia se neprekidno menja. Tako je iznedrila, u najmanju ruku, fascinantno otkriće.

Duboko u dubinama ove dine nekada su se nalazile drevne grobnice, koje su arheolozi poslednjih godina otkrili.

Duna de Bolonia, Španija

Foto: Shutterstock

Ono što je posebno neverovatno jeste očuvanost nekropole, u čemu je svakako od velike pomoći bio pesak, ističe BBC. I mada arheolozi nisu posve sigurni kolika je zapravo grobnica u pitanju, odnosno na koliko spratova je bila izgrađena nekropola, vrlo je značajno to što je pesak doprineo očuvanosti ne samo ljudskih ostataka, nego i brojnih artefakata u vidu vrhova strela i nakita, otkrivenih na tom području.

Duna de Bolonia, Španija

Foto: Shutterstock

Arheološko nalazište u blizini Dune de Bolonia

Jedno od njabolje očuvanih naselja iz rimskog perioda na tlu Španije nalazi se u neposrednoj blizini ove dine. Smatra se da nalazište Baelo Claudia datira iz drugog veka pre naše ere.

Osim drevnih kupatila i akvadukta, obuhvata i hram, forum i pozorište, a iz njega se pruža panoramski pogled prema Maroku.

Iako su istraživači utvrdili da je ovo naselje napušteno najverovatnije nakon zemljotresa koji se zbio tokom trećeg veka naše ere, Duna de Bolonia je vremenom doprinela da ova lokacija bude otkrivena. Takođe je utvrđeno da je ovo naselje izgrađeno na mestu ranijeg, najverovatnije iz perioda feničanske vladavine tim prostorom.

Mnogi istraživači smatraju da Duna de Bolonia krije još tajni, koje će možda vremenom ugledati svetlost dana. Do tada, posetioci mogu da uživaju u azurnoj boji mora, na mestu gde Evropa hrli ka Gibraltarskom moreuzu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja