• 0

Turistička atrakcija Istočnih Karpata: Crveno jezero poznato je po mračnoj legendi

Iako Crveno jezero prati i vrlo mračna legenda, nema spora da je zbog svoje odlične pozicioniranosti okarakterisano kao turistička atrakcija

  • 0
Crveno jezero, Karpati, Rumunija Foto: Shutterstock

U planinama Hasmasul Mare, u istočnom delu rumunskih Karpata, nalazi se jezero neobičnog naziva.

Crveno jezero poznato je i kao „Jezero ubice“. Razlog za to vezan je za crvenu boju, nastalu od sedimenata, ali i za jednu od zanimljivih legendi, koja se vezuje uz ovo jezero.

Zvanično se jezero smešteno u blizini klisure Bicaz smatra najvećim barijernim jezerom na području Istočnih Karpata. Nastalo je nakon zemljotresa 1838. godine, kada je došlo do urušavanja padine.

Naziv je dobilo po Crvenom potoku koji teče u blizini. Budući da je njegov tok ispunjen sedimentima, bogatim oksidima gvožđa, koji daju crvenkastu boju vodi, otuda i naziv.

Crveno jezero, Karpati, Rumunija Foto: Shutterstock

Turistička atrakcija Istočnih Karpata

Iako Crveno jezero prati i vrlo mračna legenda, nema spora da je zbog svoje odlične pozicioniranosti okarakterisano kao turistička atrakcija.

Zaštićeno od jakih planinskih vetrova, Crveno jezero nudi mogućnost odmora i uživanja u čistom vazduhu i gotovo netaknutoj prirodi. U neposrednoj blizini ovog jezera nalazi se i par trgovina, a kako navodi „Rolandia“, tu posetioci mogu isprobati neke od domaćih specijaliteta „iz ruke“ ili kupiti pokoji suvenir.

Crveno jezero, Karpati, Rumunija Foto: Shutterstock

Legenda o Crvenom jezeru

Vrlo mračna legenda prati Jezero ubica, kako se još Crveno jezero u Istočnim Karpatima, u Rumuniji, neretko naziva.

U vreme kada se dogodio zemljotres i kada je, zapravo i nastalo ovo jezero, veli legenda, zemlja koja se obrušila sa padine, ubila je veći broj stanovnika obližnjeg sela, ali i gotovo sve životinje koje su u njemu obitavale.

Legenda navodi da je upravo zbog krvi koja se mogla videti u vodi u to vreme, jezero i dobilo naziv Crveno.

Crveno jezero, Karpati, Rumunija Foto: Shutterstock

Međutim, ma koliko mračna bila legenda, ono što dodatno unosi jezu, zapravo su panjevi uglavnom smrče, koji se i danas mogu videti kako izranjaju iz jezera. Naime, prema lokalnoj legendi, kada se zemlja sa obližnje padine obrušila, stradala je i šuma. Od nje su danas ostali samo panjevi, koji u jednom delu jezera vire iz vode, pa mnogima čak liče na nadgrobne spomenike.

Ali sve to ne utiče na brojne posetioce ovog jezera, koji naročito u toku letnjih meseci upravo tu uživaju u čistom planinskom vazduhu i njegovoj kristalno čistoj vodi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja