• 0

Pravi dragulj Flandrije leži na reci Deul i opčinjava posetioce na prvi pogled

U Lilu se nalazi i Muzej umetnosti i industrije „La Piscine“, kao i Muzej fine umetnosti, koji se može pohvaliti zavidnom kolekcijom evropskih slikara poput Goje, Rubensa i Van Dajka

  • 0
Lil, Francuska, Flandrija Foto: Pixabay/dezalb

U Flandriji, nadomak granice sa obližnjom Belgijom, leži deseti grad po veličini u celoj Francuskoj.

Lil se pod tim nazivom prvi put beleži 1066. godine. Grad se u to doba razvio oko zamka jednog od grofova Flandrije, koji se nalazio na jednom od ostrva u reci Deul.

Danas je Lil odlično saobraćajno povezan kako sa svim većim francuskim gradovima, tako i sa brojnim evropskim prestonicama.

Od Brisela ga deli oko 40 minuta vožnje vozom, a od Londona vožnja železnicom do Lila traje oko 80 minuta.

Stari grad Lil

Turistima je posebno atraktivan obilazak starog gradskog jezgra ovog flandrijskog grada. Raskošna i bogato dekorisana arhitektura, njegove su osnovne karakteristike, ističe „Lilletourism“.

Mnoge građevine datiraju iz 17. veka i svedoče o bogatoj istoriji grada na reci Deul. Svake subote u 10.15 časova po lokalnom vremenu organizuju se i ture sa vodičem, tokom kojih posetioci imaju priliku da uživaju u obilasku Starog Lila.

U srcu starog gradskog jezgra nalazi se i posve neobičan muzej, smešten u zgradi bolnice, osnovane u prvim decenijama 13. veka. U nekoliko zgrada, koje čine ovaj kompleks, danas se mogu videti kolekcije tapiserija, porcelana i skulptura od drveta, ali i slika, karakterističnih za region Flandrije.

Još atrakcija Lila

Jedna od najinteresantnijih građevina u gradu je zgrada nekadašnje berze. Izgrađena polovinom 17. veka, načinjena je od 24 manjih građevna, nalik kućicama, koje se protežu oko dvorišta.

Posebno je taj prostor atraktivan u toku leta, jer se neretko događa da posetioci mogu da uživaju u plesu, budući da se tu često okupljaju ljubitelji tanga. Inače se u unutrašnjosti ovog zdanja mogu videti šahisti i pijaca polovnih knjiga.

Lil, Francuska, Flandrija Foto: Pixabay/mrdidg

Zdanje nekadašnje berze nalazi se nadomak glavnog gradskog trga Lila. Na njemu postoji i spomenik Boginje, podignut u znak sećanja na otpor koji su stanovnici Lila pružili Austriji prilikom opsade grada krajem 18. veka.

Od srednjeg veka Lil je bio poznat po statui Bogorodice, koja je bila zaštićena gvozdenom rešetkom, navodi „Lilletourism“, a ideja da njoj upravo u čast bude podignuto velelepno zdanje datira iz 1854. godine.

Lil, Francuska, Flandrija Foto: Pixabay/viviane6276

Impozantna gotička katedrala Notr Dam de la Treile danas krasi ovaj grad, iako je bilo mnogo sporova oko njene gradnje. Prvobitno zamišljena kao građevina duga čak 132 metra, čiji tornjevi je trebalo da budu viši od 115 metara, nakon stvaranja biskupije u gradu, katedrala i dalje nije dovršena. Što zbog finansijskih poteškoća, što zbog opšte situacije, budući da govorimo o prvim decenijama 20. veka.

Glavna fasada dovršena je tek 1999. godine. Poznata je po „providnom velu“, budući da se na njoj može videti 110 listova izrađenih od belog mermera, čija je debljina svega 28 milimetara.

U Lilu se nalazi i Muzej umetnosti i industrije „La Piscine“, kao i Muzej fine umetnosti, koji se može pohvaliti zavidnom kolekcijom evropskih slikara, među kojima se posebno izdvajaju dela Goje, Rubensa i Van Dajka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja