• 0

Letovanje na Halkidikiju može da bude zanimljivije ako bolje upoznate ceo region

Ona.rs bila je deo putovanja kome su prisustvovali i mnogi poznati novinari iz Grčke, Velike Britanije, Nemačke i Italije, koje je Odeljenje za promociju poljoprivrednih proizvoda regiona Centralne Makedonije organizovalo sa ciljem predstavljanja tog kraja Grčke

  • 0
Solun, Grčka, Bela kula, Aristotelov trg Foto: Pixabay/emiliamaghiar

Iako mnogi srpski turisti, kada se pomene Grčka, prvu asocijaciju imaju na neko od poznatih letovališta Halkidikija, ali i Olimpske regije, periferija Centralne, odnosno Središnje Makedonije, kojoj te destinacije pripadaju, nudi mnogo više od pukog uživanja u kupanju i sunčanju.

U pitanju je druga po značaju regija Grčke, u okviru koje se nalazi sedam okruga.

Izuzev okruga Halkidiki, koji je našim turistima odlično poznat, u okviru Centralne Makedonije nalazi se i okrug Pijerija, često okarakterisan i kao Olimpska regija. Naravno, tu je i okrug Solun, ali i Imatija, Seres, Pela i Kilkis, koje turisti iz Srbije mahom slabije poznaju.

Bela kula, Solun Foto: Ustupljene fotografije/Babis Tasios

Upravo sa ciljem predstavljanja i tih, zaista skrivenih dragulja regije Odeljenje za promociju poljoprivrednih proizvoda periferije Centralna Makedonija, u periodu od 26. do 30. januara ove godine organizovalo specijalno je porodično putovanje (Fam trip), u kome su učešće uzeli poznati novinari iz Velike Britanije, Italije, Grčke i Nemačke. Imali smo tu čast i da u ime portala Ona.rs uzmemo učešće u ovom inspirativnom putovanju u svih sedam okruga periferije i da isprobamo neke od najpoznatijih specijaliteta, ali i da se bolje upoznamo sa istorijom tih delova Grčke.

Ono što nosimo kao utiske sa ovog zanimljivog putovanja, osim vrlo interesantnih ukusa gastronomskih specijaliteta i sjajnih vina, jesu i srdačnost domaćina, sa kojom smo imali prilike da se susretnemo na svakom koraku.

Giros, Solun, Grčka Foto: Ustupljene fotografije/Panajotis Georgiadis

Solun – Prestonica regije Centralne Makedonije

Obično naši turisti prilikom odlaska ili povratka sa letovanja u nekom od mesta Olimpske regije ili Halkidikija, navrate u Solun, ne bi li posetili Srpsko vojničko groblje ili neki od čuvenih tržnih centara u ovom gradu.

Međutim, Solun ima mnogo više od toga da ponudi.

Zahvaljujući ljubaznosti organizatora, imali smo priliku da od lokalnog vodiča čujemo mnoge zanimljive informacije o Beloj kuli, koja je jedan od simbola grada. U okviru muzejske postavke u unutrašnjosti zdanja, posetioci imaju prilike da se upoznaju sa istorijom grada, ali i da sa njenog vrha uživaju u pogledu, koji je u najmanju ruku fascinantan.

Posebno treba istaći podatak da su sve informacije u okviru stalne postavke navedene na grčkom jeziku, s tim da postoji mogućnost da prilikom ulaska posetioci zamole za audio-vodič, koji je dostupan i na drugim jezicima.

Arheološki muzej u Solunu, koji se nalazi u blizini, nikako ne treba propustiti. U okviru stalne izložbene postavke, može se bolje upoznati istorija makedonske dinastije, inače poznate i po izradi neverovatnih predmeta od zlata.

Podrazumeva se, nekako bez girosa poseta ovom gradu ne može da prođe, a najpoznatiji su oni na Aristotelovom trgu.

Pijace Modiano i Kapani možda i jesu poznate našim turistima, ali onim malobrojnim. Ono što je posebno zanimljivo jeste što prilikom posete mogu da isprobaju neke od najčuvenijih proizvoda, poput velikih maslina sa Halkidikija, mada je regija poznata i po odličnom ekstra devičanskom maslinovom ulju. Istini za volju, i sama šetnja ovim poznatim solunskim pijacama je sasvim dovoljna za uživanje.

Tradicionalne specijalitete makedonske kuhinje, koji su posve neobičnog ukusa, poput škampa sa grčkom testetninom kritarakja ili sveže ulovljenom ribom iz Skionija na Halkidikiju ne treba da propustite u solunskim restoranima. Za ljubitelje čuvene grčke sarmice od vinove loze, posebno je fascinantna poseta obližnjem mestu Nea Gonija, u kome se nalazi i imanje porodice Kazaki. Ne samo da možete probati domaće sarmice od vinove loze, koje se prodaju upakovane u tegle, već možete pazariti i već pripremljene listove vinove loze i domaće pite, ali i Abelon brendi, star četiri godine.

Nea Gonija, Grčka Foto: Ustupljene fotografije/Babis Tasios

Nacionalni park Olimp

Pogled na planinu, na kojoj je nekada davno stolovalo 12 bogova grčkog panteona, pruža se iz mnogih letovališta Olimpske regije. Sa najvišim vrhom Mitikasom, koji se nalazi na 2.918,8 metara nadmorske visine, Olimp dominira celim područjem.

Čak i ako posećuju ovu velelepnu planinu, mnogi naši turisti se odlučuju najpre za posetu planinskim selima Agios Panteleimonas i Litohoro, u čijem centru se nalazi i crkva posvećena Svetom Nikoli. Ipak, ono što je manje poznato jesu čuvene domaće pite iz Litohora. Na omanjem centralnom trgu, imate priliku da uživate u njihovom fantastičnom ukusu.

Ukoliko ipak odlučite da malo proširite svoje vidike, možete posetiti i Informativni centar Nacionalnog parka Olimp. Bićete iznenađeni prirodnim bogatstvima ove planine, a vrlo je verovatno da će vas zateći činjenica da na planini Olimp raste i vrsta poznata kao rabolo ili bosanski bor.

Šetnja obeleženim stazama Olimpa pružiće vam neophodni mir. U to smo sasvim sigurni. A uživanje u prirodnim lepotama ove mitske planine, čak i u toku zime je zagarantovano.

Čuveni "planinski čaj sa Olimpa" Grci tradicionalno koriste za oporavak organizma i generalno, za dobro zdravlje. Ako prošetate olimpskim stazama, razumećete i zašto je taj čaj vrlo cenjen.

Posebno je zanimljivo i to što se u selu Karica, koje se nalazi u podnožju Olimpa, nalazi i fabrika za proizvodnju kivija. Iako smo upoznati sa ukusom tog voća, ipak je manje znano da se poslednjih godina sve više traži i vrsta poznata kao žuti kivi. Potpuno isto izgleda kao i zeleni, ali je unutrašnjost ploda žute boje, dok po ukusu donekle podseća na ukus banane.

Grčki specijaliteti sa kestenom Foto: Ustupljene fotografije/Panajotis Georgiadis

Ukusna jela sa kestenom

U oblasti Kilkis nalazi se i malo, tradicionalno mesto Gumenisa. Ono po čemu je kuhinja tog kraja specifična jeste kesten, što za nas zvuči posve neobično.

Bujurdi sa kestenom i salata u koju je dodat i kesten tek su neki od specijaliteta, koji će vaše čulo ukusa prijatno iznenaditi. Zanimljivo je pomenuti i da su tradicionalni specijaliteti tog kraja donekle slični našima, pa nemojte da vas začudi ako vas ljubazni domaćini posluže i ajvarom ili piroškama.

U regiji Seresa, grada koji je istorijski značajan za Srbiju u doba cara Dušana, pripremaju se i specijaliteti od bivoljeg mesa. Interesantno je pomenuti da se u ponudi mogu naći specijaliteti poput kavurme od bivoljeg mesa ili domaće salame i kobasica od mesa bivola, koji obitava u okolini jezera Kerkini.

U slučaju da niste ljubitelj bivoljeg mesa, iako je ono poznato kao odličan izvor gvožđa, dok ujedno ima nizak nivo masti i ne sadrži hormone i antibiotike, prilikom posete ovom delu Centralne Makedonije, možete posetiti i tavernu „Pestrofes“. Tamo ćete imati priliku da, osim specijaliteta od bivoljeg mesa, isprobate i jela od pastrmke, koja se uzgaja odmah uz restoran. Dimljena pastrmka, pastrmka na žaru i kavijar od sveže pastrmke, tek su neki od specijaliteta na meniju tog restorana, uz neizostavne tradicionalne grčke slatkiše, poput kadaifa ili galaktobureka.

Pastrmka Foto: Ustupljene fotografije/Panajotis Georgiadis

Još zanimljivosti o regiji Centralne Makedonije

Čak 55 odsto žitarica koje se proizvode u celoj Grčkoj, dolaze upravo iz regije Središnje, odnosno Centralne Makedonije.

Ukoliko ste imali prilike da probate kompot od breskve tokom letovanja u Grčkoj, onda je dobro da znate i to da upravo ova regija uzima učešće od osam odsto na svetskom tržištu u njegovoj proizvodnji.

Mnoge oblasti ove grčke regije poznate su uzgoju vinove loze i proizvodnji vina. Malaguzija i Ksinomavro su samo neka od vina koja treba isprobati prilikom obilaska ove regije.

Grčka vina Foto: Telegraf.rs

Neki od najpoznatijih gastronomskih specijaliteta regije Centralna Makedonija su suvlaki u selu Agios Proodromos na Halkidikiju, u pravcu Poligirosa, teletina u Veriji, ćevapi u Seresu, gde se gaji i "koniaros", čuvena sorta grožđa. A ako ste ljubitelji jagnjetine, onda je poseta selu Galatista, nadomak Soluna pravi izbor.

Mada je mnogima od nas primarna asocijacija na Grčku  more i leto, ova zemlja se može pohvaliti i odličnim ski-centrima i planinskim selima, koja je posebno interesantno obići u toku zime. Selo Paleo Agios Athanasios podno Kajmakčalana, u regiji Pela ili Seli, nadomak Verije u regiji Imatija, ali i Lailias u Seresu, neka su od destinacija poznatih po specijalitetima planinske kuhinje.

Kada nekom sledećom prilikom krenete put odabranog letovališta na Halkidikiju ili u Olimpskoj regiji, dozvolite sebi da bolje upoznate i taj deo Grčke. Prilično smo sigurni da ćete se biti puni pozitivnih utisaka i poželeti da joj se vratite što pre.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja