• 0

"3,2,1-Srbija" i otvaranje izložbe "Kolekcija kao ogledalo": Razvojni put srpske likovne umetnosti

Projekat "Čačak - Nacionalna prestonica kulture 2023. godine" sinoć je i zvanično pokrenut izložbom "Kolekcija kao ogledalo"

  • 0
3,2,1 Foto: Promo

Udruženje "3,2,1 Srbija!" kroz istoimeni projekat od nacionalnog značaja predstaviće u narednom periodu kulturnu baštinu naše zemlje kroz referentne kulturne ustanove u Evropi i svetu.

Visoka delegacija udruženja održaće u februaru inicijalni sastanak sa predstavnicima organizacije "Be culture" iz Brisela, sa čijim internacionalnim partnerima ćemo predstaviti našu kulturnu baštinu u Parizu, Berlinu, Londonu, Amterdamu i Milanu, kaže Maja Zelenović, direktorka komunikacija udruženja "3,2,1-Srbija!".

- U našem fokusu trenutno je grad Čačak - Nacionalna prestonica kulture 2023. godine. Uz svesrdno zalaganje gradonačelnika Miluna Todorovića i brojnih državnih institucija, prvenstveno našeg predsednika Aleksandra Vučića, pokrenuti su veličanstveni projekti koji će predstaviti naše kulturno blago svetu i krajnje je vreme da se kroz prizmu kulture promovišemo van granica naše zemlje na pravi način. Niz referentnih kulturnih manifestacija u svetu poslužiće nam kao sjajna platforma da promovišemo naše kulturne i turističke kapacitete i upravo tu mogućnost ćemo da iskoristimo u peiodu pred nama - priča Zelenović.

Projekat "Čačak - Nacionalna prestonica kulture 2023. godine" sinoć je i zvanično pokrenut izložbom "Kolekcija kao ogledalo".

Izložbu su otvorili upravnica Galerije Matice srpske Dr Tijana Palkovljević Bugarski, gradonačelnik Grada Čačka Milun Todorović i direktor Galerije "Nadežda Petrović" Branko Ćalović. Кroz dela 38 autora prikazan je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka.

Ova izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja