• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo mesto svakog februara slavi ljubav: Slovi za najromantičnije selo na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dugi niz godina, njegova romantična reputacija je rasla

  • 0
Dan zaljuljenih, Sveti Valentin, Velika Britanija

Foto: Geoffrey Swaine / Shutterstock Editorial / Profimedia

Selo originalnog naziva "Lover", koje se nalazi u blizini Solsberija u Velikoj Britaniji, poznato je kao najromantičnije selo na svetu. Iako se izgovara "Louvr", u februaru je poznato kao "Lavr" (ljubavnik) - jer tokom ovog meseca sve asocira na ljubav.

Prvo što se da primetiti po dolasku su srca na sve strane. Vise sa drveća i ograda, krase kuće, srca svih veličina lepršaju na povetarcu. Selo opravdava svoje ime kao najromantičnije selo na svetu.

Dugi niz godina, njegova romantična reputacija je rasla jer bi sve više ljudi, u danima uoči Dana zaljubljenih, slalo svoje čestitke seoskoj pošti kako bi čestitke i pisma dobile pečat iz sela ljubavi i sa tom poštanskom markicom otišla u ruke voljenih. Šta bi moglo biti romantičnije od slanja čestitke sa natpisom "Sent from Lover" na koverti?

Međutim, seoska pošta je zatvorena 2008. godine, nedugo nakon zatvaranja seoske škole. Meštani sela su se udružili kako bi spasli zgradu škole i pretvorili je u nešto nalik domu kulture. Ostalo je samo pitanje kako će se sve to finansirati.

 

- Okupili smo se i odlučili, zašto ne bismo vratili "Lover Valentine?" - rekla je Kejti Gibs, iz "Lover Community Trust" za "ABC News".

I to je upravo ono što su Gibs i njene kolege organizatori uradili, otvorivši improvizovanu poštu u staroj školi. Ljudi mogu da je posete i kupe čestitku za Dan zaljubljenih ili da uzmu sopstvenu i dobiju zvaničnu "Lover" markicu. Čestitke se takođe mogu kupiti onlajn i poslati poštom bilo gde u svetu.

Uz podršku Kraljevske pošte, tim Kupidona dobrovoljaca obučenih u crvene džempere stavlja posebni ljubavni poštanski žig pre nego što pisma budu poslata na adrese voljenih. Rade u tri smene, a pošalje se oko 1000 pisama po smeni i tako već šest godina.

Jedan lokalni par Džil Stark (71) i njen suprug Fred (72) preselili su se u ovo selo nakon što su se zaljubili u imanje koje se nalazi u centru naselja. Par je privuklo ime sela - i ideja da budu "lovers from Lover".

Džil je rekla:

- Kada smo se uselili, cela zajednica je bila tako inkluzivna i gostoljubiva. Selo ima tako neverovatnu atmosferu i postoji pravi osećaj zajedništva oko mesta. Osetili smo da smo, čim smo stigli i svaki dan od tada, ovde baš srećni  - piše "Wiltshire Live".

Video: Iznenadite svoju voljenu osobu za Dan zaljubljenih: Originalan, brz i jednostavan recept za kolačiće

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja