• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko posećujete Veliku Britaniju, uskoro ćete morati da platite taksu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Elektronsko odobrenje za putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo da bude u potpunosti implementirano do rkaja ove godine

  • 2
Velika Britanija zastava Foto: Shutterstock

Svi koji odluče da poset Ujedinjeno Kraljevstvo će uskoro biti u obavezi da se prijave unapred, ali i da plate taksu za ulazak u zemlju.

Kasnije ove godine bi trebalo da stupi na snagu ETA sistem (Electronic Travel Authorisation) u Velikoj Britaniji. Taj sistem će od svih stranih putnika bez vize, uključujući i putnike iz SAD-a da se prijave online pre dolaska.

Uvođenje ETA deo je napora zemlje da svoje granice u potpunosti digitalizuje do 2025. godine.

London, Velika Britanija, Ujedinjeno Kraljevstvo Foto: Pixabay/pierre9x6

- Naš prioritet broj jedan je bezbednost britanskih granica. Pokretanjem ETA možemo da osiguramo da svi koji putuju u Veliku Britaniju imaju dozvolu da to učine pre putovanja, ali i da odbijemo sve one koji predstavljaju pretnju - navedeno je u saopštenju britanske ministarske unutrašnjih poslova, Priti Patel, prenosi „Travelandleisure“.

Za prijavljivanje se zahteva dostavljanje ličnih podataka putnika, zatim podataka o pasošu i bezbednosnih informacija. Prijave se automatski obrađuju, a putnici mogu očekivati odgovor obično u roku od 48 do 72 časova.

Planirano je da ETA najpre bude uvedena za nekoliko zalivskih zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Bahrein i druge.

Još uvek, međutim nije objavljena visina nadoknade koju bi strani turisti trebalo da plate.

Uvođenje ETA u Velikoj Britaniji dolazi u godini kada je planirano i da Evropa uvede ETIAS, odnosno Evropski sistem informacija i autorizacije putovanja, što se odnosi na plaćanje takse u iznosu od 7 evra za sve putnike između 18 i 70 godina starosti.

Elektronski sistem za odobrenje putovanja (ESTA) primenjuje se i za putnike, kojima je odobren program za ukidanje viza, a koji posećuju Sjedinjene Američke države. Naknada ove godine iznosi 21 američki dolar, dok je prošle godine iznosila 14 dolara.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dr

    12. februar 2023. | 10:28

    Ispravno. Treba nkvac Čarlsu da kupu čarape. One koje je nasledio pukle. Sramota da jadan ide sa bušnim čarapama.

    Podelite komentar

  • Brk

    12. februar 2023. | 09:47

    U Britaniju i Ameriku ne bih sada otisao ni da moram.Pitanja je dana kada će nestati sa lica zemlje a ja bas tada da budem tamoni jos da platim taksu???No noo...

    Podelite komentar