• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žuta bukva i plutajuća ostrva simboli su najvišeg i najvećeg veštačkog jezera u Srbiji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne samo da je područje oko Vlasinskog jezera izuzetno bogato biljnim svetom, nego se u okolini mogu posetiti i planine Čemernik i Vardenik, kao i mnogi sakralni objekti

  • 0
Vlasinsko jezero Foto: Ivan Strahinić

Veštačko jezero koje se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini u Srbiji, Vlasinsko jezero pripada teritoriji opštine Surdulica.

Od bugarske granice ga deli oko 30 kilometara, isto koliko je udaljen i tok Južne Morave.

Nalazi se na 1.213 metara nadmroske visine i zauzima površinu od 16 kvadratnih kilometara, pa se smatra i najvećim veštačkim jezerom u našoj zemlji.

Plutajuća ostrva kao simbol Vlasinskog jezera

Budući da je Vlasinsko jezero nastalo na području istoimene visoravni, koja je izgrađena od treseta, to je ona bila okarakterisana ako močvarno područje. Nekoliko vekova ranije na području Vlasinske tresave ili Vlasinskog blata, kako se još nazivalo, bilo je i delova sa živim blatom.

Upravo zahvaljujući takvom sastavu tla, ovo jezero krasi i jedinstveni fenomen, u vidu plutajućih ostrva.

Treset koji se usled povećanja nivoa vode, kada je jezero punjeno, jednostavno podigao sa dna, formirao je vlasinska plutajuća ostrva. Njihova debljina je između 30 centimetara i jednog metra, navodi „Vlasinskojezero“.

Kada je vodostaj jezera visok, a vetar odgovarajućeg intenziteta, posetioci mogu prisustvovati ovom jedinstvenom fenomenu, jer ostrva jednostavno samostalno plutaju površinom Vlasinskog jezera.

Bogata okolina

Ne samo da je područje oko Vlasinskog jezera izuzetno bogato biljnim svetom, nego se u okolini mogu posetiti i planine Čemernik i Vardenik, kao i mnogi sakralni objekti. Neki od najpoznatijih su manastir u Palji, te crkve u Crnoj Travi i selima Klisura i Božica.

Iako je u svako doba godine interesantno za posetu, Vlasinsko jezero tokom januara beleži najniže temperature vazduha, a neretko u tom periodu i samo jezero bude prekriveno debelim snežnim prekrivačem i ledom. Nanosi snega u uvalama u blizini jezera, u tom periodu ponekda dostižu i nekoliko metara.

Vlasina, Vlasinsko jezero Foto: Biljana Pijevac

Beličaste breze, koje se nalaze u okolini jezera daju tom području posebnu atmosfera. A tu raste i zaštićena vrsta poznata kao žuta bukva. Uz to što je obim njenog stabla tri metra, specifična je i po tome što je njeno lišće uvek žute boje, bez obzira koje je godišnje doba.

U samom jezeru, osim pastrmski iz Ohridskog jezera, koje su u jezero puzštene još daleke 1953. godine, obitavaju i beli amur, grgeč, klen i šaran.

Video: Tužan prizor na Čonopljanskom jezeru: Ispucala zemlja i skeleti riba umesto vode i života

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja