• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je Skadarlija najpopularnija turistička atrakcija Beograda?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ulica duga ni šest stotina metara, jedna je od najpoznatijih u Beogradu. Posebno je atraktivna u toku večeri i u dane vikenda, mada je u Skadarliji uvek živo

  • 1
Kalemegdan, Beograd, tvrđava, Kalemegdanska tvrđava, Skadarlija Foto: Shutterstock

Kao što Atina ima Plaku i Pariz Monmantr, tako i Beograd ima svoju Skadarliju.

Boemska četvrt u srcu srpske prestonice privlači pažnju svakog turiste. Što zbog mnoštva kafana, što zbog kaldrme kojom je prekrivena, tek Skadarska ulica spada u red najposećenijih beogradskih znamenitosti.

Ulica duga ni šest stotina metara, jedna je od najpoznatijih u Beogradu. Posebno je atraktivna u toku večeri i u dane vikenda, mada je u Skadarliji uvek živo.

Kratka istorija Skadarlije

Podno nekadašnjeg Pozorišnog trga, koji se nalazio na mestu današnjeg Trga republike, ugnezdila se čuvena boemska četvrt, koju su posećivali poznati pisci, glumci i ljubitelji čašice, ali i dobrog provoda.

VASKRS MERE BEOGRAD Skadrlija / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U Skaradskoj ulici živeo je i naš pesnik Đura Jakšić. Čuvena je anegdota o jednom od Đurinih pokušaja da se oslobodi poroka i da ne popije ni kap alkohola dok prolazi kroz Skadarsku, na putu prema centru tadašnjeg Beograda. Bio je karakter i nije svratio ni u jednu od brojnih skadarlijskih kafana. Pa kako red nalaže, kada je stigao do one na vrhu, rešio je da počasti sebe i svrati, jer je „bio karakter“ i čitavih nekoliko stotina metara nije popio ni kap alkohola.

Skadarlija Foto: Shutterstock

Duh Beograda najbolje se oseti tokom šetnje kroz ulicu, koja je prvi put u plan Grada Beograda ucrtana 1854. godine, mada je, kako navodi „Dnevno“ postojala još od 1720. godine.

Zanimljiv je podatak da je ovo jedna od retkih beogradskih ulica koja vekovima nosi isti naziv. Najpre nazvana Ružina ulica, Skadarska postaje nedugo nakon oslobođenja od asutrougarske vlasti i taj naziv zadržava do danas.

Kafana kao institucija

Kada se pominju znamenitosti Skadarlije, kafana je prva među njima. Smeštene praktično jedna uz drugu, čine ovaj deo srpske prestonice tako posebnim.

Skadarlija, kafici Foto: Telegraf.rs

A osim brojnih prestoničkih kafana i čuvene pekare, nadaleko poznate po čuvenoj lepinji sa gulašom i kajmakom, u beogradskoj boemskoj četvrti se, pored ostalih znamenitosti nalazi i kuća Đure Jakšića, kao i spomenik ovom pesniku.

Centralno mesto zauzima Skadarlijska česma, gde se kao simbol početka letnje sezone, svake godine vijori i zastava Skadarlije.

Video: Američki mornar poreklom iz Kine peva Baš mi se ne da usred Skadarlije

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • DZG Rudeš

    4. mart 2023. | 00:00

    Zato jer te niko ne smara bez potrebe, zato što je roštilj vrh, zato što je relativno jeftino s obzirom na položaju u gradu, zato što "vibrira" od života i pozitive, otprilike kao kod nas u Tkalčićevoj...Restorani, veliki i odlični izbor, možeš pričat s vlasnikom a da te ne gnjavi s Zvezdom i Partizanom, nego pričamo o EKV i Šarlu...Zato što možeš upoznati dame koje se ne "čude" zato što sam iz Zagreba i ne dave me s pitanjima "kako je kod vas i kolko koštaju cipele", zato što možeš pričati s nekom neobaveznom ekipom o svemu a bez da bace ono već ljigavo "a ko nas bre zavadi"...

    Podelite komentar