• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crkve, stepenice i tvrđave oličenje su jednog od najlepših gradova Boke Kotorske

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za razliku od mnogih drugih primorskih gradova, Herceg Novi je živ u toku cele godine. Mada je u toku leta posebno atraktivan, u februaru se tradicionalno organizuje "Praznik mimoze"

  • 2
Herceg Novi Foto: East Images / Alamy / Profimedia

Ovdje sve živi od sunca, zbog sunca, za sunce. (Zato sam došao i ostao u ovom gradu!) rekao je Zuko Džumhur za grad poznat po stepenicama, Kanli kuli i brojnim crkvama.

Ovaj bokokotorski grad opčinio je i našeg nobelovca, čija kuća na Topli u Herceg Novom i danas postoji. Herceg Novi je grad večitog zelenila, sunca i brojnih skalinada, Andrićeva je rečenica o gradu u kome je proveo deo života nakon smrti supruge.

Žlijebi, Herceg Novi Foto: Wikipedia/Michal Klajban

Za razliku od mnogih drugih primorskih gradova, Herceg Novi je živ u toku cele godine. Mada je u toku leta posebno atraktivan, ali i u februaru, kada se tradicionalno organizuje „Praznik mimoze“.

Stepenice kao simbol grada

Umesto klasičnih ulica, u Herceg Novom se mahom mogu videti stepenice. Mnoge od njih nose nazive po znamenitim ljudima i u slavu značajnih datuma.

Herceg Novi, trg, panorama grada centar, palma palme Herceg Novi / Foto: Shutterstock

U vreme vladavine Herceg Stjepana Vukčića Kosače, grad doživljava značajan procvat, pa tada dobija i današnji naziv, navodi „Hercegnovi.me“.

Njime su mnogi vladali, ali je Herceg Novi uspevao da očuva svoj autentični, bokeljški duh do danas. Tokom istorije igrao je značajnu stratešku ulogu, baš zbog činjenice da je pozicioniran na samom ulasku u Boku, jedan od najlepših zaliva na svetu.

Crkve i kule Herceg Novog

Znamenitosti ovog bokeljškog grada su brojne, a njegovo odlično očuvano staro jezgro svedoči o bogatoj i dugoj istoriji.

Herceg Novi, trg, panorama grada centar, palma palme Foto: Shutterstock

Sahat kula, poznata i kao Tora, visoka je 16 metara i izgrađena je u periodu turske vladavine, u drugoj polovini 17. veka. Skultptura Majke Bogorodice, izrađena od izgorelog drveta nalazi se u unutrašnjem prolazu kule i za njen nastanak vezana je zanimljiva legenda.

U to vreme su se na području Herceg Novog sukobile turska i mletačka vojska, pa su trojica meštana Perasta, koja su se tu zatekli, pokušali da zaklon nađu iza drveta masline. Iako je topovsko đule pogodilo drvo koje ih je štitilo, oni su ostali nepovređeni, pa su se zavetovali da će od ostataka tog drveta napraviti skulpturu Majke Božije, u znak zahvalnosti za spasenje.

Herceg Novi Herceg Novi / Foto: Pixabay

U gradu se nalaze i tvrđave Citadela, Španjola i Forte Mare, ali i čuvena Kanli kula, u okviru koje se danas nalazi i letnja pozornica.

Manastir Savina, crkva posvećena Svetom arhanđelu Mihailu i crkva Svetog Jeronima, samo su neki od sakralnih objekata opštine Herceg Novi. Zanimljivo je pomenuti da se prema podacima sa zvaničnog sajta Grada čak 99 crkvenih objekata nalaze na području oštine, od kojih je 11 u ruševinama, a 74 je pravoslavnih i 14 rimo-katoličkih.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mesečni horoskop za septembar po astrologu Aleksandre Bjeljac

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • MAX

    15. februar 2023. | 20:39

    Prvi susret sa morem bio Herceg Novi ta ljubav traje evo već 55 godina

    Podelite komentar

  • Stevan

    16. februar 2023. | 10:00

    Nije Andric boravio u Novom posle smrti supruge nego je, naprotiv, napustio grad posle njene smrti a kucu prodao.

    Podelite komentar