• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadaleko poznat po pivu, Plzen je bogat brojnim turističkim atrakcijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muzej pivare i lutaka, ali i podzemni hodnici i odlično očuvano staro jezgro, deo su znamenitosti ovog češkog grada

  • 0
Plzen, Češka Foto: Pixabay/mafrank

Mada je prva asocijacija mnogima pivo kada se pomene ovaj češki grad, Plzen ili Plzenj je poznat i po fabrici automobila, ali i po bogatoj turističkoj ponudi.

Treća jevrejska bogomolja po veličini u svetu, kako navodi „Wikipedia“, nalazi se baš u ovom češkom gradu, kao i odlično očuvano staro gradsko jezgro.

Plzen, Češka Foto: Pixabay/mzphotos

Toranj na katedrali posvećenoj Svetom Vartolomeju dostiže visini od stotinu metara i važi za najviši u celoj zemlji. I to je tek deo znamenitosti grada, osnovanog daleke 976. godine.

Atrakcija ispod grada

Baš ispod istorijskog centra Plzena, nalazi se jedna od najčuvenijih gradskih znamenitosti. Podzemni hodnici dugi gotovo 20 kilometara posetiocima nude mogućnost da ovaj češki grad i njegovu dugu i bogatu istoriju upoznaju iz drugačije perspektive.

Gradnja podzemnog lavirinta, koji se smatra najvećim u celoj zemlji, počela je još tokom 13. veka, navodi „Visitpilsen“.

Plzen, Češka Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Zanimljiv je podatak da u određenim delovima, ovi podzemni hodnici imaju čak i tri sprata. Posetiocima je na raspolaganju staza duga oko 800 metara, a ulaz je smešten baš na istom mestu gde je i Muzej pivare, koji je takođe značajna gradska atrakcija.

Deci mlađoj od tri godine nije dozvoljen obilazak, koji se organizuje između 10 i 18 časova po lokalnom vremenu svakoga dana. Cena karte za odrasle je oko osam evra (190 čeških kruna), dok deca, studenti i seniori plaćaju oko šest evra (150 čeških kruna). Porodična ulaznica iznosi 520 čeških kruna, što je oko 22 evra.

Znamenitosti grada poznatog po pivu

Ne samo da je Velika sinagoga u Plzenu treća po veličini u Evropi, nego je u pitanju i jevrejska bogomolja koja je na petom mestu po veličini u celom svetu.

Izgrađena je krajem 19. veka, a za posete je otvorena od nedelje do četvrtka između 10 i 17 časova. Prema podacima sa „Visitpilsen“, cena ulaznice za odrasle je 120 čeških kruna, odnosno oko pet evra, s tim što deca do 10 godina ulaznicu ne plaćaju.

Osim već pomenute katedrale Svetog Vartolomeja, u Plzenu postoji i Muzej lutaka, koji je uvršten na Listu svetske baštine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja