• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U blizini čuvenog bugarskog ski-centra nalazi se i jedan od tri nacionalna parka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Počev od 1983. godine ovaj nacionalni park nalazi se i na UNESCO listi

  • 0
Nacionalni park Pirin, Bugarska

Foto: Pixabay/keres

Iako u Bugarskoj postoje tri nacionalna parka, onaj koji se nalazi na planini Pirin važi za jedan od najimpresivnijih.

Nacionalni park Vihren, koji danas zauzima površinu veću od 40.000 hektara planine Pirin, ovaj status dobio je 1962. godine. Područje nacionalnog parka je proširivano, a od 1974. godine zaštićeno područje nosilo je naziv Park prirode Pirin, da bi današnji naziv – Nacionalni park Pirin konačno odbio 1999. godine.

Počev od 1983. godine se nacionalni park se nalazi i na UNESCO listi.

Područje izuzetnog biodiverziteta

Najviši planinski vrh ovog parka je Vihren i nalazi se na 2.914 metara nadmorske visine.

Nacionalni park Pirin, Bugarska

Foto: Pixabay/visokogorcivaljevo

Donja tačka, koja istovremeno predstavlja i ulaz u Nacionalni park Pirin nalazi se na nadmroskoj visini od 950 metara, u blizini čuvenog bugarskog ski-centra Bansko, ističe „Luckybansko“.

Izuzev više od 200 biljnih vrsta koje se smatraju lekovitim, na području Nacionalnog parka Pirin obitava i više od hiljadu drugih biljnih vrsta. Stanište je za više od 160 vrsta ptica i više od 200 vrsta kičmenjaka.

Koncepcija Nacionalnog parka Pirin

Prostire se na teritoriji čak sedam pirinskih opština, od kojih je Bansko najpoznatija. Područje ovog nacionalnog parka podeljeno je na šest zona, odnosno delova. Najrazvijeniji među njima u turističkom smislu je Vihren. Možda baš zato što je teritorijalno i najbliži poznatom bugarskom skijaškom centru Bansko.

Bajkuševov bor (bg. Baikushevata mura), drvo staro 1.300 godina, naziva se i Bosanski bor, a smatra se najstarijim četinarskim drvetom u celoj Bugarskoj. Od Banskog je udaljen između 10 i 15 kilometara i kako navodi „Luckybansko“, predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija tog dela nacionalnog parka.

Po mnogima, najatraktivniji deo ovog nacionalnog parka je deo poznat kao Tri reke (bg. Tri reki), kroz koji prolaze i dobro obeležene turističke rute. Mesto izuzetno bogatstvo biljnim vrstama, ali i zbog tri reke koje se na tom delu parka spajaju, razlozi su da bude proglašen jednim od najimpresivnijih.

Budući da se nalazi na nadmorskoj visini od 2.512 metara, Tevno jezero se smatra i najvećim i najvišim na području Pirina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja