• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tužna legenda prati jedno od najlepših turskih letovališta na Likijskom putu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko 15 kilometara deli Oludeniz i Fetije, a samo letovalište je okruženo borovima, što dodatno doprinosi celokupnom ambijentu

  • 1
Oludeniz, Turska Foto: Pixabay/nenadkostic1975

Mada bukvalan prevod naziva asocira na nešto ne tako pozitivno, Mrtvo more ili Oludeniz, tako je nazvano zbog mirne vode i tužne legende koja ga prati.

Ovo tursko letovalište nalazi se na Likijskom putu i zbog karakteristika područja same lagune, proglašeno je nacionalnim parkom i nalazi se pod zaštitom.

Oludeniz, Turska Foto: Pixabay/aysglalp

Oko 15 kilometara deli Oludeniz i Fetije, a samo letovalište je okruženo borovima, što dodatno doprinosi celokupnom ambijentu.

Najlepša lokacija za paraglajding

Polazna tačka za ljubitelje paraglajdinga nalazi se na planini Babadag, koja nadvisuje ovo omanje letovalište i plažu Belčegiz.

Predeo neverovatnih lepota privlači ljubitelje ove avanturističke aktivnosti iz celog sveta, koji su saglasni u tome da je u pitanju najlepša lokacija, možda čak i na svetskom nivou za spuštanje paraglajderom, ističe „Oludeniz.com“.

Oludeniz, Turska Foto: Pixabay/yusufk53

Sve nijanse plave boje vidljive su na ovoj plaži, koja je prekrivena krupnim peskom i šljunkom. Zato i ne čudi što je celo područje poznato i kao „tirkizna obala“ Turske.

Posetiocima se nudi uživanje na ovom čarobnom mestu uz simboličnu nadoknadu, a od sportova na vodi su dozvoljeni samo oni koji ne podrazumevaju korišćenje motornih čamaca.

Legenda o nastanku tirkizne lagune

Za ovako čarobno mesto, prosto je nemoguće da ne bude vezana nijedna legenda.

Nekada davno su ovim vodama prolazili sirijski i egipatski brodovi, koji su tu dolazili kako bi uzeli vodu za piće. Na jednom od tih brodova bio je i zgodni kapetanov sin.

I kako to obično biva, zagledao se u Belčegiz, prelepu devojku na koju je naišao kad se iskrcao, kako bi zahvatio vodu za piće. Ipak, morao je da se vrati na brod, ali ga je njegova voljena strpljivo čekala. Svaki put kada bi došao, njih dvoje bi se voleli i rastajali, do narednog susreta.

Jednog dana naišla je oluja. U želji da spase brod, sin je otkrio ocu tajno mesto gde sa sestajao sa svojom voljenom, napomenuvši da je u pitanju uvala, koja je zaštićena i mirna. Budući da je otac mislio da njega baš i ne zanima da spasi brod, već da samo želi da vidi svoju voljenu, on ga je udario veslom i usmrtio. Momak je pao u more, a brod je nekako stigao do lagune.

Shvativši da je njegov sin govorio istinu, otac je bio očajan. Ništa manje očajna nije bila ni devojka, kada je doznala da njen voljeni više nije među živima. Zato je učinila jedino što je mogla – bacila se za njim u more.

Od tada, mesto gde je pronađeno mladićevo telo nosi naziv Oludeniz, odnosno Mrtvo more, dok je prema ovoj legendi, mesto sa koga je njegova voljena skočila u more, nazvano Belčegiz.

Nijase tirkizno plave boje, koja deluje gotovo nestvarno, neretko se objašnjavaju kao mešavina tuge zbog stradanja dvoje mladih ljubavnika.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • лењин

    16. februar 2023. | 20:14

    Лееее много лепо јел гу је то источна илигу западна Србија беше?

    Podelite komentar