• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 atrakcije jedne od najlepših zemalja jugoistočne Evrope

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je ova zemlja mnogim turistima najpre poznata po dvorcu grofa Drakule, nema spora da Rumunija ima još mnogo toga da ponudi

  • 0
Transilvanija, Grof Drakula zamak dvorac Foto: Pixabay

Mnoga očuvana sela, koja posetiocima nude mogućnost boljeg upoznavanja istorije zemlje, jedno su od obeležja susedne Rumunije. Neretko se karakteriše i kao jedna od najlepših zemalja na području jugoistočne Evrope.

Iako je zemlja mnogim turistima najpre poznata po dvorcu grofa Drakule, koji je jedna od atrakcija, nema spora da Rumunija ima još mnogo toga da ponudi.

Priznata od strane UNESCO-a kao treća biološki najraznovrsnija oblast na svetu, delta Dunava u Rumuniji ima izuzetnu univerzalnu vrednost, ističe „Romaniatourism“.

Transilvanija, Grof Drakula zamak dvorac Foto: Pixabay

1. Bukurešt

Široki bulevari sa drvoredima i veličanstvena zdanja u bel epok stilu doveli su do toga da rumunska prestonica početkom prošlog veka bude proglašena Malim Parizom.

Bukurešt, Rumunija Foto: Pixabay/falco

U Bukureštu se može videti i Trijumfalna kapija, podignuta 1922. godine u spomen na rumunske vojnike, koji su svoje živote dali tokom Velikog rata.

Put pobede je jedna od najstarijih ulica u gradu i sa pravom se smatra najšarmantnijom. Glavna ulica rumunske prestonice može se pohvaliti i brojnim velelepnim građevinama.

Kraljevska palata, trg Revolucije i stari grad Bukurešt, ali i rumunski Ateneum, samo su neke od znamenitosti Bukurešta.

2. Salina Turda

Jedinstveni zabavni park nalazi se ispod zemlje. Tačnije, na 100 metara ispod zemlje, na mestu na kome se još od srednjeg veka vadila so, u Transilvaniji, smeštena je "Salina Turda".

Najbliži grad ovoj neobičnoj atrakciji Rumunije je Kluž-Napoka, koji je udaljen oko 30 kilometara.

Sam zabavni park uređen je u neobičnom, futurističkom stilu, što dodatno čini celokupan ambijent još atraktivnijim. Za izradu panoramskog točka u ovom neobičnom parku, koji je inače karakteristika mnogih standardnih zabavnih parkova, korišćene su autentične mašine iz nekadašnjeg rudnika soli, a posetiocima se nudi i mogućnost korišćenja panoramskog lifta, iz koga se pruža gotovo nestvaran pogled na nekadašnji rudnik soli.

Međutim, to nije sve, budući da u zabavnom parku Selina Turda postoji i ringišpil, ali i sportski tereni, pa čak i amfitetar, namenjen najpre posetiocima muzičkih nastupa i drugih događaja koji se tu organizuju.

3. Temišvar

Najveći grad zapadnog dela zemlje, ujedno je i jedna od najčešće biranih destinacija srpskih turista koji krenu put Rumunije.

Odlično očuvano staro gradsko jezgro i bogata istorija, koja se uočava na svakom koraku, tek su neka od obeležnja ovog grada.

Temišvar je vrlo lako obići peške. Uz uživanje u velelepnim građevinama, posetiocima se nudi mogućnost predaha u nekom od lepo uređenih gradskih parkova ili šetnja pored reke, koja je na svoj način interesantna u svako doba godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja