• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog nepristupačnog ulaza, Ledenu pećinu u Srbiji ljudi ređe posećuju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono po čemu je Ledena pećina najpre poznata jeste izuzetno bogatstvo nakita i to najpre u vidu pećinskih stubova

  • 0
Ledena pećina, Uvac Foto: Shutterstock

Pećinski sistem Uvca smatra se najvećim speleološkim objektom u celoj našoj zemlji.

Ovu razgranatu strukturu čine dve pećine i jedna jama, u osnovi. Sve njih spaja veliki broj kanala, koji dostižu impozantnu dužinu od preko šest kilometara, navodi „Uvac.org.rs“.

Izuzev Ledene pećine, Ušački pećinski sistem čine i Ušačka pećina i jama Bezdana. Ušačka pećina je jedina koja ima dva ulaza, dok jama i Ledena Pećina imaju po jedan ulaz.

Ledena pećina, Uvac Foto: Shutterstock

Zanimljivo je pomenuti da Ledenu pećinu posećuje tek manji broj turista. Obično oni koji su željni avanture i to najpre zato što se u nju može ući samo iz pravca Uvačkog jezera. Uz to, u ovoj pećini nema električnog osvetljenja, pa se prilikom obilaska koriste isključivo lampe.

S obzirom na to da je temperatura u Ledenoj pećini konstantna u toku cele godine i da iznosi 8 stepeni Celzijusa, smatra se da otuda potiče i njen naziv, ističe „Wikipedia“.

Bogatstvo pećinskog nakita

Ono po čemu je Ledena pećina najpre poznata jeste izuzetno bogatstvo nakita i to najpre u vidu pećinskih stubova.

Nešto više od 2.000 metara je ukupna dužina kanala Ledene pećine, dok samo glavni kanal ima dužinu od 1.527 metara.

Izuzev pojedinačnih pećinskih stupova, u njoj se mogu videti i stupovi u formi poznatoj kao kolonija, među kojima su posebno impozantni oni, koji se mogu videti u trećoj i četvrtoj pećinskoj dvorani. Pored toga što su karakteristični po velikom prečniku, njihova visina se kreće od 10 metara pa naviše.

Ledena pećina sadrži i druge forme pećinskog nakita, poput bigrenih kada, stalaktita i draperija. A ono što je posebno zadivljujuće, jesu mikroforme u vidu staklastih iglica, korala, kristalnih ježeva i drugih. U većem broju se mogu videti i salivi.

Iako je geenralno Ledena pećina bogata nakitom, on nije ravnomerno raspoređen, pa ga najviše ima u Glavnom kanalu i na prostoru gotovo svih galerija, kojih je ukupno šest. Međutim, prostor koji zauzimaju četvrta i peta dvorana ove pećine ne može se baš pohvaliti nakitom, kao ni deo kanala, koji se nalazi nakon pete dvorane.

Video: Petnička pećina je prirodna granica Panonske nizije i Dinarida: U sebi krije mnoge misterije

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja