• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od najpoznatijih banjskih gradova, bogat termomineralnim izvorima nalazi se u Češkoj

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upravo zahvaljujući mnoštvu izvora termo-mineralne vode, najviše je razvijen banjski turizam, mada Karlove Vari obiluju i drugim atrakcijama

  • 1
Karlove Vari, Češka

Foto: Pixabay/monicavolpi

Među 11 gradova koji su poznati po termama u Evropi, nalaze se i Karlove Vari. Ovaj češki grad upisan je na pomenutu listu UNESCO-a 2021. godine.

Upravo zahvaljujući mnoštvu izvora termo-mineralne vode, najviše je razvijen banjski turizam, mada Karlove Vari obiluju i drugim atrakcijama.

Jedinstvena arhitektura i činjenica da je grad ušuškan u šumovitoj dolini, daju mu na autentičnosti. A ako se tome doda podatak da su se u Karlovim Varima lečile i mnoge značajne ličnosti kulturnog i umetničkog života na tlu Evrope, jasno je zbog čega se ljudi ovde osećaju kao da su zakoračili u prošlost. Uz sve benefite savremenom načina života, naravno.

Legenda o nastanku Karlovih Vari

Jedna od najprisutnijih legendi o osnivanju ovog poznatog evropskog banjskog centra vraća nas u 14. vek. Tada je rimski car Karlo IV i češki kralj jednom prilikom tokom lova na jelene, naišao na neverovatno otkriće.

Baš na mestu na kome se danas nalaze Karlove Vari otkrio je izvor lekovite vode, navodi „Visitczechrepublic“.

Tokom narednih vekova grad se razvija, pa postaje i sinonim za dobar društevni položaj. Karlove Vari su posećivali ne samo umetnici poput Betovena, Getea, Mocarta i Gogolja, već i mnogi državnici i znameniti ljudi. U poslednje vreme grad sve više ga posećuju i filmske zvezde, najpre zbog filmskog festivala, koji se u Karlovim Varima održava.

Banja na glasu, ali...

Iako se ne može osporiti da su Karlove Vari nadaleko poznate kao autentični banjski kompleks na tlu Evrope, u gradu postoje i druge znamenitosti. Mada se uživanje u nekom od velelepnih objekata spa centara, ipak stavlja na prvo mesto.

Obilazak prvog toplog mineralnog izvora u Karlovim Varima, čija je temperatura 73 stepena Celzijusa, jednostavno je nezaobilazni deo posete ovom češkom gradu, ističe „Karlovyvary“. Nalazi se u samom centru grada, na obali reke Tepla.

Pravoslavna crkva Svetog Petra i Pavla, anglikanska crkva Svetog Lukasa i barokna crkva Svete Marije Magdalene, neki su od sakralnih objekata u Karlovim Varima.

Podrazumeva se da je obilazak istorijskog centra grada nezaobilazna tačka prilikom turističke posete.

Video: Destinacija koju morate posetiti: Banja Saturnija u samom srcu Toskane krije legendarnu priču

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Kan Tengri

    19. februar 2023. | 21:46

    Najlepše mesto na svetu! Ništa lepše nisam video!

    Podelite komentar