• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi nacionalni park u Grčkoj je planina na kojoj su boravili antički bogovi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planina Olimp ima više od 50 vrhova i od Soluna je udaljena oko 80 kilometara. Na vrhovima Olimpa se čak i u toku leta može videti snežni pokrivač

  • 0
Nacionalni park Olimp, Grčka Foto: Telegraf.rs

Planina na kojoj je stolovalo 12 starogrčkih bogova i danas privlači pažnju.

Vrh Mitikas, koji se nalazi na 2.918 metara nadmorske visine, najviši je na planini Olimp u Grčkoj. Ujedno je i jedan od najviših na evropskom tlu.

Planina Olimp ima više od 50 vrhova i od Soluna je udaljena oko 80 kilometara. Na vrhovima Olimpa se čak i u toku leta može videti snežni pokrivač.

Nacionalni park Olimp, Grčka Foto: Telegraf.rs

Često ljudi koji letuju u nekom od poznatih mesta Olimpske regije mogu čuti od meštana da se „bogovi svađaju“ ili da se „Zevs ljuti“ zbog nečega kada se priprema nevreme, pa se iz pravca Olimpa čuje grmljavina.

Mesto za bogove

Nisu bez razloga Antički Grci baš ovu planinu izabrali za presto svojih 12 glavnih božanstava. I danas se na Olimpu može videti Zevsov presto, kako se još naziva vrh Stefani, koji se nalazi na samo nekoliko metara ispod Mitikasa, najvišeg vrha planine Olimp.

Nektar i ambrozija, iće i piće antičkih bogova, neretko se vezuje za bogatu prirodu mitske planine. Njene padine su obrasle gustim šumama jele, hrasta i bora, ali i vrste bora poznate kao munika ili grčki rombolo. U pitanju je vrsta karakteristična mahom za područje Balkanskog poluostrva.

Prvi grčki nacionalni park

Ne samo da je u pitanju prvo područje u Grčkoj, koje je proglašeno nacionalnim parkom, nego je planina Olimp i jedna od najznačajnjih u zemlji, ako ne i najznačajnija, upravo zbog mitova o antičkim bogovima, koji su na toj planini stolovali.

Posebno se u toku letnje sezone iz mnogih letovališta podno Olimpa, u Olimpskoj regiji, kako je nazivaju naši turisti, često organizuju jednodnevni izleti na ovu planinu. Tom prilikom se turistima nudi mogućnost da prošetaju nekom od obeleženih planinskih staza, uz upoznavanje lepota planinskog sela Litohoro.

Za ljubitelje avanture pravi je izazov popeti se nanajviši vrh Olimpa. Većina planinara uspon počinje na 1.100 metara nadmroske visine, na Prioniji. Upravo to je poslednje mesto do koga se i može stići automobilom, navodi „Discovergreece“.

Za one koji baš i nisu spremni za taj podvig, odlična je vest da na planini Olimp postoji i mnoštvo pešačkih staza različite težine.

Video: Raj na zemlji za jelene: U ovom gradu su svete životinje i nacionalno blago, a sve to zbog legende

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja