• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nacionalni park Brioni čine brojna ostrva: Pravi je muzej na otvorenom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od gotovo 3,4 hiljade hektara, kolika je površina čitavog nacionalnog parka, tek oko 743 hektara je ukupna površina svih brionskih ostrva

  • 2
Nacionalni park Brioni, Hrvatska Foto: Shutterstock

Duž obala zapadne Istre nalazi se nekoliko grupacija ostrva, koja su deo Nacionalnog parka Brioni. Tek par kilometara deli pojedina ostrva i obalu Istre.

Od gotovo 3,4 hiljade hektara, kolika je površina čitavog nacionalnog parka, tek oko 743 hektara je ukupna površina svih brionskih ostrva.

Najpoznatija ostrva su Veliki i Mali Brijun. A tu su i ostrva Sveti Marko, Sveti Jerolim i Pusti otok ili Madona, kao i Obljak, Kozada i druga.

Njihov naziv se tokom istorije menjao, a kako je navedeno na zvaničnom sajtu Nacionalnog parka Brijuni, prvi put je 1421. godine zabeležen pisani trag o ovim hrvatskim ostrvima.

Zaštićeni Spomenik kulture

Upravo zbog bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa, koje je uočljivo gotovo na svakom koraku, ostrva Brioni se smatraju posve neobičnim muzejom na otvorenom. Zato i jesu ostrva okarakterisana kao Spomenik kulture i nalaze se pod zaštitom institucija.

Nacionalni park Brioni, Hrvatska Foto: Shutterstock

Više je od 20 muzejskih zbirki dostupno u okviru Nacionalnog parka Brioni. One su u poslednjih nekoliko decenija bolje sistematizovane, tako da se razlikuju arheološko, umetničko, kulturno-istorijsko odeljenje i mnoga druga odeljenja. A u okviru njih, pored ostalih, postoje etnografska, zoološka zbirka i zbirka umetničkih dela, kao i zbirke nameštaja, razglednica i zastava, te mnoge druge.

Nacionalni park Brioni, Hrvatska Foto: Shutterstock

Sa vremena ne vreme se i na Velikom Brionu, i to u predvorju hotela „Neptun“ i u omanjoj crkvi Svetog Roka, organizuju izložbe.

Nacionalni park Brioni, Hrvatska Foto: Shutterstock

U brionskim parkovima mogu se videti i vrlo interesantne skulpture, koje su odlično uklopljene u okolinu.

Znamenite građevine

U okviru Nacionalnog parka Brioni mogu se videti i mnoga interesantna zdanja, koja su građena tokom različitih istorijskih razdoblja.

Nacionalni park Brioni, Hrvatska Foto: Shutterstock

Izgrađen tokom 16. veka, Mletački kaštel odlikuje renesansko-barokni stil. U zdanju koje je predstavljalo ulaz u Donžon kulu, u čijoj neposrednoj blizini je i kaštel, bila je upravna zgrada, u doba kada je ovim područjem vladala Mletačka republika. Kaštel je bio namenjen stanovanju i nalazi se uz Donžon kulu, izgrađenu početkom 13. veka. Nekoliko vekova kasnije, kula je dograđena, a danas slovi za najstarije zdanje mletačkog naselja, ističe „Np-brijuni“.

Na temeljima ranije romaničke crkve, danas se nalazi gotička svetinja posvećena Svetom Germanu. Interesantno je pomenuti da se još od 1958. godine u ovoj crkvi može videti zavidna kolekcija kopija fresaka i glagoljičkih napisa sa područja Istre i Kvarnera iz perioda srednjeg veka.

Brioni Foto: Wikimedia/Ranko

Crkva posvećena Svetom Roku, koji slovi za zaštitnika od kuge, takođe se nalazi na području Nacionalnog parka Brioni. Podignuta je nedugo nakon epidemije ove zarazne bolesti, početkom 16. veka. U njenoj unutrašnjosti i u blizini nalaze se grobovi stanovnika Briona koji su preminuli od kuge.

Na ostrvu se može videti i najstarija kuća izgrađena u tradicionalnom stilu - Vila Pava. Neretko se naziva i „seljačka kuća“, a smatra se da je izgrađena u periodu između 16. i 18. veka.

Posebno je interesantna građevina poznata kao Kuća za brodice. Zapravo je izgrađena početkom 20. veka kao spremište za čamce, a prostor za stanovanje je izgrađen iznad nje. Arhitektura obiluje elementima secesije i u potpunosti je očuvana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • dux

    20. februar 2023. | 22:53

    Bio jednom pre 6 godine. Bezveze. Ima šume i to je to. I mozda sretnete delfine kad krenete trajektom iz fazane! Ništa specijalno! Hrvatska je jedna nula sa kamenom i beton plazama! A o nacionalizmu da ne pričam. Primitivci!

    Podelite komentar