• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne morate na Karibe da biste uživali u njihovoj lepoti: Dovoljno je da odete na Eviju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostrva Lihadonisja se nalaze naspram luke Kavos na severozapadnom delu Evije

  • 0
Lihadonisja, Grčka Foto: Shutterstock

Grupacija ostrva vulkanskog porekla u blizini Evije poznata je kao Grčki Karibi.

Lihadonisja je arhipelag koji čine ostrva različite veličine, poznata po nestvarnoplavoj vodi i brojnim atrakcijama.

Grčki mitovi nude objašnjenje o postanku ovih ostrva, vezujući ih za mitskog junaka Herkula. Prema njima, ostrva Lihadonisja su nastala od delova njegovog tela.

Kako do Grčkih Kariba?

Ostrva se nalaze naspram luke Kavos na severozapadnom delu Evije. Najveće ostrvo je Monolija i krasi ga specifičan oblik, budući da je prilično dugo, a usko i može se pohvaliti omanjim zalivom, koji se koristi kao prirodna luka. Upravo na tom ostrvu nalazi se i jedna od najlepših plaža, na kojoj postoji i bar.

Zanimljiv je podatak da je na ostrvima 1920. godine živelo tek 26 stanovnika. Međutim, oko šest decenija docnije, ostalo ih je samo pet, navodi „Lichadonisia.com“. Upravo su članovi porodice Limperi ti koji i žive na ostrvu i zahvaljujući kojima imamo prilike da se informišemo o Grčkim Karibima.

Lihadonisja, Grčka Foto: Shutterstock

Do ostrva se može stići iz luke Kavos na Eviji, iz koje saobraćaju čamci sa staklenim dnom, nudeći posetiocima da i na taj način otkriju svu lepotu Grčkih Kariba.

Lihadonisja, Grčka Foto: Shutterstock

Prema podacima sa sajta porodice Limberi, brodići saobraćaju u periodu od 10 do 18.30 časova po lokalnom vremenu, na svakih 90 minuta. Cena povratne karte za odrasle je osam evra, dok deca do 10 godina kartu ne plaćaju.

Druga opcija je iz Kamene Vurle, odakle je polazak u 11 i 12 časova po lokalnom vremenu, a povratak u 16, odnosno 18 sati. U tom slučaju je cena povratne karte za odrasle 15, a za maloletnike osam evra.

Lihadonisja, Grčka Foto: Shutterstock

Atrakcije ostrva Lihadonisja

Na ostrvu Megali Stongili mogu se videti ostaci akvadukta iz perioda rimske vladavine, kao i mesto na kome je nekada postojala crkva posvećena Svetom Grigoriju. Veruje se da je tu zapravo u davnoj prošlosti postojao manastir posvećen tom svecu. U neposrednoj blizini je i kapela, posvećena Svetom Nikoli.

Lihadonisja, Grčka Foto: Shutterstock

Ostrvo Megali Strongili ili u slobodnom prevodu Veliki krug, naziv je dobilo zbog svog oblika. Poznato je kao ostrvo bogato zelenilom i na njemu se nalazi svetionik. Nalikuje vrhu podvodnog vulkana.

Lihadonisja važe za idealnu destinaciju za surfovanje i skijanje na vodi, ali i za podvodni ribolov.

Video: Sneg koji je u subotu tokom noći pao u delovima Grčke nije zaobišao ni ostrvo Evija

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja