• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tipično švajcarsko alpsko selo ne nalazi se u Švajcarskoj, već u Maroku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posebno je interesantno pomenuti da Švajcarska Maroka ili Mala Švajcarska, kako se Ifran još naziva, važi za jednu od najmanje zagađenih lokacija ne samo u zemlji, nego i u celom svetu

  • 0
Ifran, Maroko Foto: Shutterstock

Zahvaljujući posebnim klimatskim karakteristikama, te vrlo zanimljivoj i za tu zemlju neobičnoj arhitekturi, grad Ifran se neretko naziva i Švajcarskom Maroka.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.700 metara, na području planina Srednjeg Atlasa. U velikoj meri, Ifran podseća na neko tipično selo u švajcarskim Alpima. Okružen je nadaleko poznatom Velikom kedrovom šumom. Sve kuće su građene u planinskom stilu, a u njihovoj blizini se, osim bujnih šuma, nalaze i pitoresna omanja jezera.

Marokansko skijalište

Iako je klima u drugim delovima Maroka potpuno drugačija, upravo ovde se nalazi i jedna od najpoznatijih zimskih destinacija u zemlji.

Ifran, Maroko Foto: Shutterstock

U Ifranu postoji odlično opremljen ski-centar, u kome izuzev pet staza, postoje i dva ski-lifta. U toku zime, temperature se ovde mogu spustiti i do 20. podeoka ispod nule.

U tom smislu važi za odličnu zimsku destinaciju, na kojoj posetioci mogu uživati u skijanju, skijaškom trčanju i drugim aktivnostima na snegu.

Ifran, Maroko Foto: Shutterstock

Otkud takva arhitektura?

Potpuno drugačija od ostatka zemlje, arhitektura Ifrana umnogome podseća na evropska sela u Alpima. Ali i za to postoji objašnjenje.

Ifran, Maroko Foto: Shutterstock

Naime, poznato je da su u prvim decenijama prošlog veka mnoge kuće u Ifranu gradili Francuzi za svoje letnjikovce. Tačnije, sa ciljem da se u toku letnjih meseci rashlade, navodi „Mybestplace“. Tako je vremenom Ifran postao vrlo popularna destinacija ne samo za evropske turiste, nego i za lokalno stanovništvo.

Ifran, Maroko Foto: Shutterstock

Posebno je interesantno pomenuti da Švajcarska Maroka ili Mala Švajcarska, kako se Ifran još naziva, važi za jednu od najmanje zagađenih lokacija ne samo u zemlji, nego i u celom svetu.

Razlog je jednostava, u gradu ne postoje industrijska postrojenja, koja imaju negativan uticaj na životnu sredinu. A tome doprinosi svakako i relativno mala gustina naseljenosti i ne tako veliki broj turista, kao i park prirodnog rezervata koji se u njegovoj okolini nalazi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja