• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od najsunčanijih gradova u zemlji proslavila je i čuvena bugarska proročica

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je u pitanju površinski relativno mali grad, odnosno opština, Petrič ipak ima šta da ponudi turistima

  • 0
Petrič, Bugarska Foto: Shutterstock

Vrlo je verovatno da za grad Petrič ne bi čulo baš mnogo ljudi da u njemu tokom prošlog veka nije živela jedna od najpoznatijih bugarskih proročica.

Kuća u kojoj je živela Baba Vanga nalazi se u selu Rupite, koje teritorijalno pripada opštini Petrič, nadomak bugarske granice sa Grčkom i Republikom Severnom Makedonijom.

Iako Petrič nadvisuje planina Belasica, opština na čijoj teritoriji živi tek nešto više od 25.000 stanovnika može se pohvaliti velikim brojem sunčanih sati u toku godine. Prema podacima sa „Wikipedie“ čak više od 2.700 sunčanih sati ima ovaj gradić na godišnjem nivou.

Važi za jednu od najstarijih ljudskih naseobina, koje se nalaze na području reke Strume. O tome i danas svedoče ostaci antičke tvrđave, smeštene u blizini samog grada.

Danas se tu može videti i manastirski kompleks oko Vangine kapele, ali i kuća u kojoj je primala sve one kojima je pomoć bila potrebna, ističe „Visit.guide-bulgaria“.

Atrakcije Petriča

Iako je u pitanju površinski relativno mali grad, odnosno opština, Petrič ipak ima šta da ponudi turistima. Izuzev muzeja posvećenog čuvenoj bugarskoj proročici, naravno.

Na području jednog od petričkih sela, Marikostinovu, nalazi se lečilišni kompleks, gde se posetiocima nudi tretman blatom, dok je Kožuh poznat po mineralnoj vodi, koja dopire sa izvora Rupite, navodi „Guide-bulgaria“.

Brojne životinjske vrste žive na ovom području, a mnoge od njih okarakterisane su kao ugrožene ili retke. Teritorija sela Kožuh prednjači po broju životinjskih vrsta, tačnije vodozemaca, budući da tu obitavaju mnoge vrste kornjača i zmija, koje se svrstavaju u ugrožene.

Petrič, Bugarska Foto: Shutterstock

Najpoznatija kuća u gradu 

Sasvim očekivano, kuća Baba Vange je jedna od najpoznatijih atrakcija ovog grada. Danas je pretvorena u muzej i u njoj se počev od 2008. godine može videti čak više od tri hiljade ličnih predmeta bugarske proročice.

Sve u njoj je autentično, tako da posetioci, pored ostalog imaju priliku da vide ne samo fotografije i odeću, te druge Baba Vangine lične stavri, nego i poklone koje je dobijala, ali i sobu u kojoj se molila i u kojoj je primala sve one ljude kojima je njena pomoć bila potrebna.

Video: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja