Dojransko jezero je idealna destinacija u svako doba godine

 
  • 0

Zbog klimatskih karakteristika koja odlikuju to područje, jezero Dojran važi za odličnu destinaciju u toku cele godine. Zime su ovde vlažne, ali blage, dok su leta suva i topla.

Jedno od tri jezera na teritoriji Severne Makedonije, iako jedan njegov značajan deo pripada i susednoj Grčkoj, nalazi se na nadmorskoj visini od 148 metara.

Prosečna temperatura vazduha u toku zime je između 15 i 18 stepeni, dok se leti temperature kreću od 25 do 27 stepeni.

Smatra se da je Dojransko jezero ostatak Peonskog jezera, koje je na tom području postojalo tokom perioda pleocena, navodi „Macedonia-timeless“, ističući da je zahvaljujući obilju planktona voda ovog jezera izuzetno bogata ribom. Čak 15 vrsta žive u jezeru.

Lokalna legenda očuvana do danas

Zanimljivo je da se uvek uz pomen ovog jezera obično navodi i lokalna legenda, koja je do današnjih dana ostala očuvana, a tiče se nastanka i samog jezera i njegovog naziva.

Dojransko jezero, Severna Makedonija Foto: Promo/ Turistička organizacija Severne Makedonije

Devojka po imenu Dojranka, koja je živela u jednoj od kuća nadomak današnjeg jezera, bila je jedna od najlepših, pa se sasvim očekivano u nju zagledao jedan turski beg. Kako nije želela da pođe za Turčina, to se ona, bežeći od njega bacila u izvor vode, koji je prema legendi, postojao na mestu današnjeg jezera.

Da bi je zaštitio, izvor je poplavio celo područje i tako je nastalo Dojransko jezero.

Dorjansko jezero Makedonija turizam Foto: Shutterstock

Naselja oko jezera

Iako se obično odrednica Dojran najpre odnosi na jezero, ne treba zaboraviti da u njegovoj okolini postoje i tri naselja. Star Dojran, Novi i Nikolići, naselja su pored jezera i u njima živi više od četiri hiljade ljudi.

Star Dojran je među njima najpoznatije i upravo u njemu se mahom i nalaze turistički kapaciteti.

Dojransko jezero, Severna Makedonija Foto: screenshot/Youtube/Spase Manev

Riba na trci jedan je od specijaliteta lokalne kuhinje, koji se ne propušta prilikom posete Dojranskom jezeru. Zapravo se riba umota pre pečenja na roštilju u trsku, što joj daje vrlo specifičan ukus.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja