• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa više od 14 parkova i vrtova, Vroclav je jedan od najlepših poljskih gradova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veći deo nekadašnje gradske arhitekture značajno je oštećen tokom Drugog svetskog rata, ali je isto tako većina zdanja sa uspehom rekonstruisana, pa turisti danas mogu uživati u upoznavanju bogatog nasleđa grada

  • 0
Vroclav, Poljska Foto: Pixabay/studio500mm

Istorijska prestonica Šlezije, oblasti na tromeđi Poljske, Slovačke i Češke - Vroclav važi za jedan od najlepših i najstarijih gradova u Poljskoj. Leži na reci Odri, mada kroz Vroclav protiču i četiri njene pritoke, pa tako u gradu postoji ukupno pet reka.

Pored toga što je Vroslav značajan centar farmceutske industrije, kako ističe „Vikipedia“, može se pohvaliti i izuzetno bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem.

Veći deo nekadašnje gradske arhitekture značajno je oštećen tokom Drugog svetskog rata, ali isto tako većina zdanja sa uspehom je rekonstruisana, pa turisti danas mogu uživati u upoznavanju bogatog nasleđa grada.

Grad mostova i ostrva

Budući da je Vroclav ispresecan brojnim pritokama reke Odre i kanalima, u njemu postoji čak 12 rečnih ostrva, a kako navodi „Europeanbestdestinations“, u Vroclavu postoji i više od stotinu mostova.

Vroclav, Poljska Foto: Pixabay/camillajoannaladson

Jedan od najlepših sakralnih objekata u gradu, ali i na evropskkom tlu poznat je i kao Ostrv Tumski, odnosno Ostrvo katedrale.

Sa pravom se i glavni gradski trg Vroclova smatra jednim od najlepših i u zemlji, ali i na Starom kontinentu. Posebno nakon što je renoviran 1997. godine, privlači pažnju turista bogatim istorijskim i arhitektonskim nasleđem u vidu građevina koje ga okružuju.

Vroclav, Poljska Foto: Pixabay/propolski

Zelenilo i atrakcije Vroclava

U samom centru nalazi se šetalište Starog grada, koje posetiocima nudi priliku da osim u živopisnoj arhitekturi uživaju i u zelenim površinama, kojih u Vroclavu ima dosta.

Neka od savršenih mesta za šetnju posetioci mogu pronaći u više od 14 parkova i vrtova. U jednom od parkova nalazi se i Japanska bašta, a najmlađi posetioci ostaju oduševljeni Zoološkim vrtom u Vroclavu.

Vroclav, Poljska Foto: Pixabay/3centista

Najveća multimedijalna fontana u Poljskoj nalazi se upravo u ovom gradu, dok je jedna od turističkih atrakcija i most Penitent.

Pešački most koji se uzdiže na visini od 45 metara prati zanimljiva legenda. Kako navodi „Visitwroclaw“, most koji spaja dva tornja crkve Marije Magdalene nekada je bio mesto koje su duhovi mladih žena morali da prolaze, u znak pokajanja što su se za života radije zabavljale sa muškarcima nego što su čuvale decu i brinule o kući. Danas je ovaj most jedna od najpoznatijih atrakcija, posebno zbog pogleda na grad, koji je odatle fantastičan.

Vožnja Polinkom, panoramskom žičarom traje par minuta, ali nudi neverovatno iskustvo, budući da posetioci imaju priliku da vid Vroclav iz drugačije perspektive.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja