• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dve zemlje u Evropi bore se za titulu najposećenije destinacije: Za koju vi glasate? (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brojke jasno pokazuju koja je to najposećenija evropska zemlja, a njima se bavila analitička i konsultantska kompanija, GlobalData

  • 0
putovanja Shutterstock

Destinacije na Starom kontinentu poseti više od 500 miliona turista godišnje. Mnoge evropske zemlje su atraktivne, ali koje su to najposećenije?

Uglavnom su u vrhu zemlje poput Francuske, Italije i Španije.

Brojke jasno pokazuju koja je to najposećenija evropska zemlja, a njima se bavila analitička i konsultantska kompanija, GlobalData.

Najposećenija zemlja na svetu je...

U periodu pre pandemije zvanično najposećenija zemlja bila je Francuska. Tokom 2019. godine zemlju je posetilo 88,1 milion turista, prema podacima pomenute kompanije.

Ajfelov toranj Foto: Tanjug/AP

Prvo mesto tokom 2021. godine zauzela je Španija, ali je Francuska, čini se na putu da je prestigne, budući da je zemlju tokom prošle godine posetilo 66,6 miliona turista iz celog sveta.

- Pored Italije i Španije, Francuska peedstavlja značajan segment rasta u zapadnoj Evropi – izjavila je za „Euronews“ Hana Fri, analitičar za putovanja i turizam u pomenutoj kompaniji i dodala:

- Zemlja nije popularna samo među evropskim turistima, posebno iz Velike Britanije, Nemačke i Belgije, već i među turistima iz dalekih zemalja, poput Kine i Amerike.

Predviđanja kompanije su da će broj turista koji posećuju Francusku rasti po godišnjoj stopi od 12,1 posto do 2025. godine, tako da bi zemlja do tada trebalo da privuče oko 93,7 miliona turista, čime će njena titula najposećenije zemlje na svetu biti utemeljena.

Zašto baš Francuska?

Kao jedan od osnovnih razloga za toliku posećenost, kompanija navodi transport. Naime, ne samo da su francuski gradovi međusobno odlično povezani zahvaljujući pre svega sistemu brzih vozova, nego je i zemlja generalno odlično povezana sa većinom evropskih zemalja.

Luvr Foto: Tanjug/AP/Thibault Camus

Tome, naravno, treba dodati i mnoge znamenitosti, ne samo u prestonici Francuske, nego i u celoj zemlji generalno.

Druga najposećenija zemlja na svetu je...

Mala je razlika u broju turista na globalnom nivou između Francuske i Španije, koja je ujedno i druga najposećenija zemlja na celom svetu.

la sagrada familia Foto: Pavol Svantner/Unsplash

- Poseta Francuskoj i Španiji ostaće jaka u godinama koje dolaze, a festivali, kultura i gastronomija će biti vrlo privlačni turistima – napomenula je Fri i dodala:

- Obe zemlje imaju šta da ponude posetiocima, sa svojim jedinstvenim kulturama, kuhinjama i atmosferom. Obe zemlje su takođe relativno velike, sa raznolikim pejzažima, a svaka od njih ima svoju jedinstvenu obalu.

Prognoze pomenute kompanije su da će Španija do 2025. godine privući 89,5 miliona turista i da će u tom smislu pratiti prvoplasiranu Francusku.

Koja evropska zemlja vam se više dopada?

Glasajte

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja