• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zemlja u kojoj volimo da letujemo menja strategiju: Fokus je na agroturizmu i ekoturizmu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mala balkanska država, nekada gotovo potpuno zatvorena za spoljni svet, Albanija danas je zanimljiva mnogim turistima.

  • 0
Saranda, Albanija

Foto: Pixabay

Jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u ovom delu sveta, Albanija fokus usmerava ne na masovni, već na alternativni turizam.

Zvaničnici iznose očekivanja da će im upravo to pomoći da se izdvoje u odnosu na konkurenciju.

Mala balkanska država, nekada gotovo potpuno zatvorena za spoljni svet, Albanija danas je zanimljiva mnogim turistima.

Albanija plaža more letovanje Ksamil

Foto: Shutterstock

Tokom protekle godine posetilo ju je 7,5 miliona turista, iako je do tada rekodna godina po broju poseta bila 2019. godina, kada je zabeleženo 6,4 miliona dolazaka.

- U poređenju sa periodom od pre 10 godina, to je sasvim druga zemlja – izjavila je za "The Guardian" Mirela Kumbaro, albanska ministarka turizma i životne sredine i dodala:

- Stvari se menjaju tako brzo... Albanija 2023. je puna pozitivne energije.

Albanija Tirana panorama

Foto: Shutterstock

Ipak, kako je ministarka napomenula, iako se očekuje oporavak turizma u zemlji, to neće biti deo buduće turističke strategije zemlje.

- Plaže nisu jedinstvene. Ono što je jedinstveno kod Albanije je netaknuto, neotkriveno – napomenula je ministarka Kumbaro.

Cilj zvaničnika jeste da se destinacija udalji od tradicionalnog modela letovanja i uživanja u moru i suncu, što nude susedne države, te da se prikaže kao destinacija visokog kvaliteta, tako što će biti usmerena na druga tržišta.

Saranda, Albanija

Foto: Pixabay

 

Kako je napomenula ministarka, svesni su da su načinili neke greške, ali sve to je deo procesa učenja, ukazavši tom prilikom i na "ružne hotele i zgrade", koji su tu najpre zbog neregulisanog razvoja albanskih letovališta.

- Kao ministar turizma i životne sredine mogu da kažem da vršimo neke provere. I možda sam ponosna što imamo 7,5 miliona turista, ali iskreno, ne tražim više. Tražim kvalitet, da ljudi ostanu duže od prosečnih tri do četiri noći i da dolaze tokom cele godine – istakla je ministarka.

Zato je napomenula da neće promovisati odmor na moru, već agroturizam i ekoturizam, koji se oslanjaju na spektakularne pejzaže zemlje, karakteristične po spoju planina, šuma i mora.

Želja nadležnih je da turisti budu "prijateljski nastrojeni prema životnoj sredini", te da se turizam usmeri na celokupnu kulturnu baštinu zemlje, ali i na prirodu, te gastronomsku ponudu i zanimljive aktivnosti u prirodi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja